Första matchen

Då var säsongspremiären avklarad för vårt lag. En träningsmatch borta mot Team Hudik. Det var med blandade känslor vi åkte ned till Glysis. Dels var det samma motstånd på samma fotbollsplan som när vi premiärspelade förra säsongen också. Då blev vi totalt avklädda av ett bättre och tuffare lag och fick en förnedrande 1-8 förlust med oss hem. Denna gång hade vi på många sätt ett nytt lag och med föreningsförändringar där vi brandskattats en hel del på spelare till den nya F17 truppen, visste vi inte vart vi stod ö h t.

Innan matchen beslutade vi oss dock gemensamt för att redan från start vara oerhört jobbiga för motståndarna. Vi ville tidigt lägga en hårt och intensiv press på deras backlinje, för att inte ge dem den tid de fick förra säsongen. På så sätt ville vi tvinga fram misstag och försöka vinna bollen högt upp i plan. Vi hade också pratat om att vi skulle fylla på rejält med spelare när chanserna dök upp.

Redan i de första minuterna satte vi ”vår” prägel på matchen. Genom hårt och uppoffrande spel både framåt och bakåt, kunde vi vaska fram flera farliga lägen. Med fjolårsmötet i minnet, var det roligt att se att vårt nötande med bollmottagning och passning har gett effekt. Detta faktum gjorde att vi inte kladdade med bollen lika mycket och istället levererade passningar och lät bollen snabbt gå mellan spelarna. De chanser vi vaskade fram var ofta frukten av att vi hjälpte varandra genom att löpa i djupled efter kanterna.

Ledningsmålet kom av just en sådan löpning efter vänsterkanten där Elin sprang sig fri och kunde lägga in bollen snett bakåt i målområdet. Precis efter vår plan kom sedan flera spelare in och mötte bollen. Frida W kunde med ett distinkt skott sätta bollen i nätmaskorna. Snyggt.

Efter målet började Hudik äta sig in i spelet, efter att de gjort några taktiska förändringar där de lät sina A-lagspelare(!) få en mer central roll på mitten. Dessa tjejer började också vinna mer boll och efter ca 20 minuter av första halvlek började de vaska fram flera farliga lägen. Bland annat några där de nästan blev fria med Emma i vårt mål. Emma var dock otroligt alert och kunde med beslutsamma utrusningar stoppa dessa farligheter. Emma gjorde en mycket bra match mellan stolparna! Dock skulle Hudik få utdelning på just en sådan chans, när de fick ett friläge som Emma räddade – men oturligt studsade bollen ut till en Hudik-spelare som med en halvträff fick bollen i en båge över den liggande Emma i mål.

2-1 målet kom till på ett liknande sätt som vårt första mål, men denna gång via högerkanten. Maja Sterner som sin vana trogen tog en djupledslöpning och fick bollen perfekt strax utanför straffområdet. Hon tittade föredömligt upp och noterade att Hanna och Malin kom löpande in mot straffområdet. Med en hård och precis passning som nådde Malin Agorelius hade vi tagit ett bra grepp om matchen.

Slutet av första halvlek var tämligen jämnt och det blev ett ställningskrig mellan två hårt kämpande lag.

Inför andra halvlek pratade vi om att vi måste tuffa till oss i närkamperna, då vi förlorade en hel del av dem under första halvan.

I andra var det tydligt att det blev en mer närkampsbetonad halvlek där skönspelet som fanns vissa stunder under första, inte längre fanns där. Mycket kamp på mitten och utefter kanterna. Det var inte heller samma offensiva fotboll från något håll. Och ju längre andra halvlek fortskred, desto tydligare var det att det var två lag som inte hittat 90-minuters tempot ännu. Dock skapade vi ett antal farligheter de sista 10 minuterna. Bland annat en ribbträff av Sara som på frispark var ytterst nära att göra mål.

Det som gläder är att vi hade en säker defensiv, där backlinjen fick bra hjälp av mittfältet. Dessutom spelade backlinjen med ett mod – både när det gäller att söka målvakten med bakåtpass vid pressade lägen och med tuffhet i närkamperna (utan att för den delen spela fult). Samtidigt vågade vi titta upp och söka passning till varandra. En frukt av all vinterträning på just det momentet.

Summa summarum kan vi konstatera att vi ligger bättre till i jämförelse med föregående säsong vid denna tidpunkt. Roligt!

Om några veckor åker vi återigen ned till Hudik för en returmatch, och fram till dess skall vi slipa på detaljer för att få ut ännu mer av vårt spel.

Till sist 1: Grattis SDFF till segern i Värmecupen!

Till sist 2: Timrå mot Örebro i morgon – måtte gudarna vara välvilliga….

Till sist 3: Gnaget krossade Lule…jag är imponerad! Kan gå långt i år!