Sämsta insatsen i år...men samtidigt den bästa...

Låt mig börja med att reflektera över avslutande matchen mot Sund som spelades i lördags.

En match som hade två helt olika ansikten. En första halvlek som nog var vår sämsta halvlek under säsongen (möjligen bortamatchen mot IFK Timrå borträknad), där vi var så långt från det lag som vi bör och ska vara. Som tränare/ledare kände man en frustration över spelet, då man vet att tjejerna kan så oerhört mycket bättre...

Underläge med 1-3 i paus och det var ganska hårda ord i omklädningsrummet där vi ville väcka tjejerna... Det som man kände när vi lämnade omklädningsrummet var att tjejerna verkade ha bestämt sig för att avsluta säsongen med 45 minuter hårt jobb... Och som de gjorde det!!!!

Andra halvlek spelade de för sin egen ära och för Kicki o Anders (som slutar som lagledare). En halvlek som kanske var det bästa vi spelat under hela säsongen (möjligen första halvlek mot Alnö borta borträknad). Det var en fröjd att följa deras beslutsamhet och den totala förvandlingen. Sällan får man se ett lag vara så totalt överlägsen och pressa tillbaka motståndarna så de knappt kom över halvaplan. Målchans på målchans och virkesträff på virkesträff....och MÅL. Extra roligt att vi inte bara lyckades kvittera, utan att vi dessutom på matchens sista spark lyckades avgöra till SEGER! Imponerande!!

Tänk om vi kunde spela med den inställningen varje match...och varje halvlek...

****

40 inspelade poäng under säsongen måste vi känna oss nöjda med ändå, inte minst med tanke på den omsättning på spelare vi har haft även denna säsong. ca 45 spelare har dragit på sig matchtröjan och spelat match med oss, vilket ingen annan förening är i närheten av, vågar jag säga.

Det innebär att vi ofta får ha helt nya konstellationer på planen med spelare som ibland aldrig spelat tillsammans.

****

Det vi blivit varse denna säsong är annars att vi är otroligt duktiga på att spela ett vägvinnande spel hemma på konstgräset, där vi nästintill är oslagbara (förlorade endast mot Alnö och Timrå), medan vi är svaga på bortaplan och matcher på naturligt gräs.

Med denna insikt måste vi nog tänka om lite till nästa säsong, och förlägga en träning i veckan på vanligt gräs. En sådan korrigering tror jag är ett måste om vi ska ta ytterligare ett steg i att bli ett vinnande lag. För något måste vi göra för att kunna behärska att spela "vårt spel" även på naturgräs...

****

En annan rekflektion jag har gjort handlar om de unga tjejer som är på gång i vår förening. Vi har haft förmånen att få låna ett gäng spelare från vårt fina F96 lag i många matcher nu på höstsäsongen. Dessa välutbildade och seriösa tjejer har verkligen varit en ljuspunkt och glatt ett tränarhjärta. Vi hoppas att några av dem är mogna för att på en mer permanent basis kliva in i vår trupp.

Dessa tjejer står för en optimism och en proffessionalism som kommer att bära dem långt om de får utvecklas i lugn och ro i en bra miljö.

Det som skiljer dem från nuvarande spelare i div 3 är att de inte är mogna att bära ett lag ännu. När de spelar med oss så smälter de in i vårt spel och vårt härliga gäng på ett fantastiskt sätt. Men att räkna med att de ska bära div 3 är nog att kräva för mycket, vilket gårdagens träningsmatch visade. Flertalet av dem ställdes mot vårt "ordinarie" div 3-lag och fick då vissa problem med positioner, tempo m.m.

Jag tror att det är viktigt att de får slussas in i vår trupp med tålamod. Vi ska inte förvänta att de direkt ska ta en startplats, utan vi måste ge dem tid. Dock är jag övertygad om att flera av dem kommer att bli tongivande spelare i damtrean redan nästa säsong.

Hoppas bara att de själva inte har för bråttom utan att de inser att det är tuffare att vara spelare i damtrean än i div 1 Ungdom... Här kan vi alla hjälpa dem genom att inte sätta press på dem, utan i stället sporra och uppmuntra!

*****

I helgen kommer jag att göra en större sumering av säsongen samt blicka framåt mot nästa säsong. Behandla lite tankar om framtiden och även sätta ljuset på Anders och Kicki Sandström, som tyvärr lämnar oss...




Till sist 1: I morgon torsdag kommer vi att ha en avslutningsmiddag med tjejerna i truppen! Säkert kommer det att delas ut vissa utmärkelser till de som utmärkt sig under säsongen på olika sätt!

Till sist 2: Jag skäms när jag ser ett visst lag spela ishockey i min hemkommun... Ojojoj, ser inte bra ut!

Till sist 3: Giffarna mot Allsvenskan!!!! Nu eller aldrig boys!

Domare...

Tänkte här fundera en stund på domare och då framförallt de som dömer i damtrean.

Vill direkt klargöra att jag tycker att det de flesta är bra domare. Förstår oxå att det är en tuff uppgift att vara rättsskipare i en sport där det hela tiden är närkamper och ofta rätt så tufft spel. Att man dessutom måste klara av press från spelare, ledare samt publik kräver sin man/kvinna.

Och som nu i slutet av säsongen när allt skall avgöras, måste förbundet dra in på tredomarsystemet pga av brist på domare. Hoppas i alla fall att förbundet har den goda smaken att i sista matchen mellan IFK Timrå och Alnö IF, ta ut tre domare då den matchen i dagsläget kommer att bli direkt avgörande för vilket lag som vinner serien och får avancera i seriesystemet!

Att vara en ensam HD (Huvud Domare) utan sina AD (Assisterande Domare) är inte lätt i damtrean, där spelet och tempot är tufft! Måste därför ge domarna en eloge att de ändå sköter det tämligen bra.

Känns lite tråkigt att just damtrean blir lidande när det är domarbrist, då det ändå är den högsta damserien i distriktet, och där många A-lag spelar. Man kan här ställa frågan om inte herrfemman borde stryka på foten före, då det inte är högsta herrserien....men som vanligt är det väl så att damerna kommer i andra hand....tyvärr

******

Låt oss då syna domarinsatserna ur ett SDFF perspektiv.

Vi har under de senaste säsongerna upplevt att vi blir missgynnade allt som oftast i matcherna av domare som, inte så sällan, har olika nivåer på sin bedömning av oss och av vår motståndare. Det är som att domarna inte vill ge SDFF samma rättvisa bedömning och därför missgynnas vi och motståndarna gynnas. Om det är så eller om vi är så enögda att vi inte kan se sanningen, ska jag låta vara osagt.

Men vi har i alla fall börjat föra statistik på antal frisparkar för och emot, för att se om det rent statistiskt finns fog för vår upplevelse.

I senaste matchen borta mot Söråker hade vi i slutet av första halvlek 10 frisparkar emot oss och endast 1 (EN) med oss. Och då ska man ha i åtanke att vi ställer upp med ett mycket ungt lag med snittåldern 16,43 år. Vissa tjejer som spelar sin första div 3 match någonsin! Under den matchen är det tydligt att motståndarna ofta använder armar i sitt närkampspel, vilket vi lär våra tjejer är mot reglerna. Trots det blåser domaren endast 1 (EN) gång för frispark vid överträdelse när motståndarna drar och knuffas med armarna. Samtidigt får vi flertalet frisparkar emot oss (de allra flesta helt rätt dömda) men vid samma överträdelser från motståndarna renderar det inte någonting?!

Ovanstående match slutar i regelöverträdelse med solklar seger för Söråker som endast får frispark mot sig 8 ggr, mot oss som drabbas av domarens pipa hela 20 ggr.

I en tidigare match hade vi ett tag 20-1 i frisparkar emot oss...och det var dessutom en hemmamatch.

Min fråga är: Väljer domarna att hålla en annan nivå när de bedömer våra tjejer?

Om det är fallet är något väldigt galet! Då behöver domarkåren ta upp detta och rätta till det. För vi skall absolut inte missgynnas av att heta SDFF. Våra tjejer ska ha samma rättighet att bedömas på samma sätt som motståndarna!!

******

Har i dagarna läst ett mail från en domare som vi nyligen haft, där denne dömer ut Örjan och mig totalt. Domaren påstår att vi inte utvecklar våra tjejer utan snarare sysslar med "avveckling" som han uttrycker det. Vidare förlorar vi denna match på grund av Örjan och mig, enligt domaren.

Han påpekar att vi dessutom endast sysslade med att elda på egna spelare och publik att agera mot honom som domare?! Han insinuerar dessutom att Örjan och jag är orsaken till att vi har domarbrist i länet, eftersom vi är så elaka...

I avslutningen av sin skrivelse står det: "Jag tycker bara synd om era spelare som vill utvecklas och bli de nya stjärnorna i SDFF! För just nu är det avveckling som pågår i det laget!"

Hårda ord av en domare som aldrig någonsin träffat oss tidigare. Han har endast dömt en match med oss och av det har han dömt ut oss totalt som ledare. Han påpekar att bland domarna så anses vi vara "heta och har dålig regelkunskap."

Tyvärr ringaktar dessutom denna domare damtrean totalt när han säger att det inte har någon som helst betydelse hur han dömer på den nivå där vårt lag spelar, med andra ord damtrean. Undrar lite lätt hur lag som IFK Timrå, Alnö IF, Söråker, Matfors m fl som har sina A-lag i nämnda serie tycker om en sådan inställning??

Vill direkt påpeka att det inte är en svartmålning av denna domare! Han var varken sämre eller bättre än de flesta andra. Men jag tycker att han borde ha en lite nyanserad bild på sin egen insats och inte döma ut oss ledare på det sätt han gjort. Jag ställer mig dessutom undrande om han handlat etiskt rätt när han skrivit sin skrivelse och där dömer ut ledarna för ett lag så kopiöst?

Och varför inte ta det direkt med Örjan och mig? Istället för att baktala oss till tredje part? Svagt och oacceptabelt!!

Istället bör han fundera över varför han dömer och hur han, precis som vi måste göra, kan förbättra sig i sitt umgänge med spelare och ledare. Ingen är perfekt! Detta gäller även denne domare!

******

Nu återstår det 2 matcher för vårt härliga gäng! På lördag hemma mot Alby och nästkommande lördag borta mot Sund.

Hoppas verkligen att ni sluter upp på lördag då det är sista hemmamatchen för säsongen. Kom dit och tacka tjejerna för en strålande säsong. Det är de värda!!

Vi jobbar på att ge er möjligheten att vinna lite roliga och fina priser just på lördag.... Så välkommen!


Till sist 1: Jäklar vad spännande att följa slutfasen av norrettan! Imponerande säsong av A-laget! GO Tjejer GO!

Till sist 2: Äntligen är Champions League igång igen.... GO Barca GO!

Till sist 3: Igår kväll spelade F96 seriefinal mot Alnö i Flickor div 1 Ungdom!  Jag imponerades av tempot och kvaliteten på spelet. Att SDFF vann matchen är verkligen roligt när de haft så svårt för just detta Alnö lag. Nu ligger buklan för Era fötter tjejer! Grattis!!


RSS 2.0