Våga utveckla damfotbollen!

Det har varit riktigt roligt att följa fotbolls-VM för damerna i Tyskland. Speciellt semifinaler och medaljmatcherna var oerhört underhållande och spännande.

Dock så har jag vissa saker jag vill påpeka när det gäller fotboll för damer/tjejer. Detaljer som jag tror skulle göra damfotbollen mer intressant och som skulle göra den mer rättvisa. Innan jag går in på detaljerna vill jag bara konstatera att det INTE handlar om att jag förringar tjejernas insats på något sätt, samt att det faktiskt är en skillnad när det gäller de fysiologiska förutsättningarna mellan män och kvinnor. Kvinnor har svagare muskulatur i ben, knä och fotleder. Rent fakta!

Mindre Boll.
En anpassning efter de fysiska skillnaderna mellan män och kvinnor bör göras där man låter damfotbollspelare spela med en mindre/lättare boll. Titta på handbollen/basketen där man anpassat bollens storlek för att ge förutsättningar för de fysiskt mindre/svagare tjejerna att utöva sin idrott på ett bättre och mer anpassat sätt - och därigenom gett det ett bättre underhållningsvärde. En lättare boll skulle inte bara göra fotbollen roligare att titta på - utan skulle absolut minska förslitningsskador.

Om man bortser från Hammarströms makalösa brons-träff, så tycker jag rent generellt att dessa elitspelare som varit med i VM har haft problem med bollträffen och därigenom att skjuta. Om det beror på dålig teknik (som jag starkt tvivlar på) eller på att man spelar med för tung och för stor fotboll är frågan. Men om man återigen ser till de fysiska skillnaderna mellan män och kvinnor så kan vi konstatera att tjejerna har mindre fötter och som vi konstaterade tidigare svagare muskulatur i knä och leder. Nej, jag tror att en mindre och mer anpassad fotboll skulle vara en viktig del i att utveckla spelet vidare.

Mindre mål.
Förstår att det är en svår sak att införa. Men jag kan tycka att dagens fotbollsmål är för stora för kvinnliga målvakter. Med kortare medellängd och svagare muskulatur innebär det att målvakterna har svårt att nå höga skott och skott mot stolparna. Spänsten finns inte för att göra den kraftansamling en målvakt behöver för att nå dessa ytterlägen.

Om vi tittar på damvolleyboll så har man sänkt nätet för att anpassa sporten till tjejernas förutsättningar och i basketen så är korgen lägre av samma anledning.

*

Om man kunde genomföra dessa två förändringar tror jag det skulle innebära att vi fick se färre förslitningsskador och ett mer anpassat och attraktivt spel. På så sätt höjer man underhållningsvärdet och ger damfotbollen den skjuts framåt som den så väl är värd och behöver. Ge tjejerna rätt förutsättningar så kommer vi att höja värdet på damfotbollen ytterligare ett steg. Då kommer även sporten att bli mer intressant att följa som åskådare och därigenom kommer också ett större mediaintresse och ett snabbare spel.

För i mina ögon är damfotboll superintressant att kolla på. Men vi måste våga utveckla den och anpassa den efter den vackra idrott det är och därigenom mer likvärdig herrarnas version! Tror att vi i detta sammanhang har den gamla devisen om att kvinnor och män skall behandlas lika och att inga skillnader får finnas...och det är den som satt stop för vidare utveckling av damfotbollen.

*

Till sist 1: På lördag är vi igång igen... Träningsmatch mot Matfors på Hasselbacken kl 11.00. Härligt!

Till sist 2: Sista arbetsveckan innan semestern... Oj, vad jag behöver lite ledigt nu!

Till sist 3: "Det ska va husvagn" - Jag har börjat längta efter en husvagn som jag och Annica kan åka på semester med och besöka intressanta fiskevatten...


Jojo, Milton, Greger och Nisse...våra DAMspelare

Allt verkar gå Alnös väg i årets damtrea. Igår kväll förlorade återigen IFK Timrå mot Torpshammar (för andra gången den här säsongen) och därmed kan Alnö dra ifrån till en 6 poängsledning vid vinst mot svaga Lucksta ikväll. 6 poäng är mycket att ta in på Alnö. Dessutom innebär segern för Torpshammar att även de blandar sig i toppstriden på allvar. I och med gårdagens seger så har de numer lika många poäng som IFK Timrå på andra plats - Spännande!

Annars tänkte jag ägna några minuter åt att reflektera över lördagens match för oss mot Heffnersklubban. En match där det var ganska tydligt att vi var ett bättre lag. Men som vanligt har vi svårt att göra mål på alla chanser vi spelar oss fram till. En sån här match ska vi avgöra mycket tidigare och vinna betydligt större...

Det som gladde extra denna afton var trots allt att vi spelade mer balanserat och försökte återgå till den fotboll vi är bäst på - att vara ett spelande lag med många passningar. De senaste 3-4 omgångarna har vi haft problem på den punkten och agerat oroligt och virrigt. Ändå har vi vunnit matcherna och det är ett bevis på att vi i grunden är ett mycket bra lag. Och den kämpaglöd som tjejerna har visat när spelet inte har stämt är berömvärt!!!

Fotnot: 8:e matchen vi höll nollan.... det ni!  (av 12)

********

Nu går vi på en välbehövlig vila och återsamlas den 24 juli för träningsmatch. Sen fortsätter serien med match mot Selånger på bortaplan den 30:e juli. Ifjol spelade vi ihop 33 poäng i damtrean, ett resultat som vi verkligen vill vara bättre än - och vi har nu under hösten lagt grunden för att kunna göra en betydligt bättre säsong. Det är dock viktigt att vi breddar vår trupp nu inför hösten - då vi varit lidande av skador på en redan liten trupp. Inte minst på träningar där det är viktigt att ha många spelare som kan sporra och trigga varandra.

Som jag ser det så behöver vi få in 4-5 spelare till i vår trupp. På så sätt kan vi bibehålla en hög kvalitet på träningar. Jag vill inte här nämna några namn på spelare som borde tillhöra vår trupp - men jag kan säga så mycket att vi INTE skall titta utanför vår egen förening - utan vi har fantastiskt lovande och intressanta spelare i våra egna led. Vi i föreningen har för avsikt att sätta oss ner nu under uppehållet för att försöka komma fram till hur vi ska formera våra lag/trupper inför säsongen. Återkommer i ärendet...

********

Ni som tog er tid och besökte Kuben och såg vår match mot Heffnersklubban i lördags, upptäckte att vi nu hade en nymodighet. Högtalarsystem och en kommentor... Det var riktigt roligt att höra Majas mamma, Britta, dra laguppställningarna och målskyttar. Bra Britta!

********

I nämnda match hade vi hela 4 stycken Johanna i laget...blir svårt då att coacha... Men som ni som följer min blogg vet så ser vi till att de får smeknamn. Nu hade vi en Jojo, en Milton, en Greger och en Nisse i laget - och då spelar vi i DAMtrean...

********

Brassilien spelar nog den roligaste fotbollen även på damsidan. Ledda av Umeå-bekantingen Marta - kommer de att bli oerhört jobbiga för alla andra lag att möta. Min gissning är att de nu är mogna att gå hela vägen och vinna VM...


Till sist 1: Var bjuden på middag hos Örjan o Maggie i lördags. Hur trevligt som helst!!! Det jag inte förstod var varför det blev så mycket kött kvar....

Till sist 2: Roligt att se att alla lag i damserierna ligger och slåss i toppen. Imponerande SDFF!!

Till sist 3: Inatt sov jag på soffan hela natten... och det var inte Annicas fel heller... bara dog där! Stel i nacken? ja, jösses....

RSS 2.0