SDFF - Attraktivaste föreningen??

Vad är det som händer med ”Attraktivaste damfotbollsföreningen i Sverige”? (hämtat från föreningens hemsida)

 

SDFF har i många år varit Sundsvalls och Medelpads stolthet när det gäller dam/flickfotboll. Bara i fjol så slutade A-laget på tredje plats i Norrettan. Man var länge och nosade på Allsvenskt spel, men i slutändan blev Sunnanå och Sirius för svåra. Samtidigt spelade föreningens ”talanger” i F17 Norr och placerade sig på en hedrande sjätteplats, mitt i tabellen. I Damtrean blev man till slut tvåa efter suveränerna Alnö. Slutligen slutade div 4-laget på en fjärde plats.

 

Föreningens damlag 2012:

·         A-laget (Norrettan) – 3:e plats

·         F17 – 6:e plats

·         Div 3 – 2:a plats

·         Div 4 – 4:e plats

 

I år är det som om fjolåret aldrig existerat. A-laget har stora problem och lider av en riktigt tunn trupp. Man har inte lyckats behålla tongivande spelare från förra säsongen, samtidigt som man inte lyckats värva. Man kan fråga sig hur ”Attraktiv” SDFF egentligen är som klubb, hos spelare i distriktet och ute i landet.

 

Satsningen på F19 har inte heller fallit väl ut, utan man har även här en alldeles för tunn trupp som inte håller måttet.

 

I damtrean här i Medelpad har laget efter en fin start rasat i tabellen och i går kom stjärnsmällen i form av en 14-0 förlust mot antagonisterna Selånger.

 

 Just nu ligger föreningens tre damlag på följande platser:

·         A-laget (Elitettan) – 14:e plats (sist) med endast 4 poäng inspelade på 12 matcher.

·         F19 – 9:e plats (sist) med endast 2 poäng inspelade på 9 matcher.

·         Div 3 – 6:a (av 9 lag) med 9 poäng inspelade på 8 matcher.

 

När man varit engagerad i denna förening ett antal år, smärtar det att se den utveckling (avveckling?) som föreningen idag har. En anrik förening som fostrat så många talanger och som alltid nämnts med respekt i övriga Sverige. Just nu känns det som det endast är smulor kvar.

 

Vad beror denna negativa utveckling på? Självklart väldigt svårt att avgöra. Men jag tror att SDFF som förening måste se över sin organisation och se över vilka grundvalar och normer som skall gälla inom föreningen. I annat fall är jag rädd att man står inför ett tronskifte inom damfotbollen i Medelpad, där framförallt Selånger seglar upp som en het aspirant på ”Attraktivaste” damfotbollsföreningen i vårt distrikt. I Selånger ser jag en långsiktig och målmedveten satsning från unga flicklag till A-laget. Man arbetar mycket med utveckling av de unga tjejerna och Selånger är till exempel (i min mening) det lag i Damtrean som jag tycker spelar den bästa fotbollen. En fartfylld fotboll med mycket bollkontroll.

 

Självklart kan man inte kräva att en förening skall leverera konstant och hela tiden, men det som oroar är att de talanger som skall utbildas i föreningen inte finns i den utsträckning som den borde hos en Elitförening. Snarare finns de riktiga talangerna ute i de kringliggande föreningarna. Och om vi i framtiden vill värna om SDFF som Elitförening krävs det att distriktet sammarbetar på ett bättre sätt för att tillsammans utbilda framtida A-lagsspelare som sedan kan slussas in i SDFF. En ekvation som är nog så svår, då vissa i kringliggande föreningar, inte ser värdet i att det finns en Elitförening i vårt lilla fotbollsdistrikt. Här krävs det krafttag mellan föreningarna och en förståelse för varandras verksamhet. I annat fall är jag rädd att damfotbollen i distriktet kommer att tvingas leva en tynande tillvaro i framtiden. SDFF som förening är oerhört viktig för damfotbollen i Medelpad – och här har vi alla ett ansvar att bidra.

 

SDFF måste lyckas med att samla kringliggande föreningar i ett gemensamt tänk om hur vi skall kunna ta vara på distriktets talanger och hur vi tillsammans har ansvar för att vi är representerade i damfotbollens finrum.

 

SDFF behövs som Elitförening – SDFF måste återigen bli ”Attraktivast”!!!


RSS 2.0