F17 Elit....

Igår kväll informerades spelarna i SDFF:s A-lag samt spelarna i SFK om vilken väg föreningen valt att gå nu när de unika farmarklubbsavtalen försvinner.

Innan jag går in på hur jag ser på situationen och den väg föreningen valt, måste jag backa och förklara varför en förändring var nödvändig. Föreningen SDFF stod inför ett problem när det gäller farmarklubbsavtalet med SFK. FIFA har påtalat att de unika avtalen som finns i Sverige avseende farmarklubbar, där man kan flytta spelare mellan lagen obegränsat så länge spelarna var registrerade i samma förening, inte är tillåtna längre. Dessa avtal har varit viktiga för att så många spelare som möjligt skall få speltid och därigenom utveckling.

Och som jag konstaterat i ett tidigare inlägg så är detta ett dråpslag för flick/damfotbollen i Sverige. I SDFF:s fall stod man till slut inför tre olika alternativ. Nämligen att antingen behålla SFK och göra det till en fullt ut egen förening, satsa på ett lag i en F19 Serie/turnering eller ett F17 Elit-lag.

Jag förstår att föreningen har haft otroligt svårt att välja vilket alternativ man bör satsa på. Arbetsgruppen skall ha stor heder för att de involverat spelarna i sitt beslut, även om jag kan tycka att beslutet har dragit ut lite för mycket på tiden. Jag förstår oxå spelarnas oro över hur de skall påverkas.

Nu har i allla fall föreningen gjort sitt val, och då gäller det att vi med gemensamma krafter står bakom detta och tillsammans jobbar för att få det att fungera!

*****

F17 Elit - en intressant utmaning för föreningen. Här kan man, om jag förstått det rätt, använda sig av 4+1 överåldriga spelare. Dvs spelare som är födda tidigare än 1995 (17 år). Och självklart kommer dessa 5 platser att ges åt A-lagsspelare som behöver matchtid.

Om man tittar på nuvarande SFK-trupp så finns det endast en spelare som har "rätt" ålder inne. Det innebär att övriga är för gamla (hemskt att behöva kalla tjejer som är 18 år och uppåt - för gamla). Med tanke på att det åtminstone behövs 6 spelare, förutom de 5 från A-laget, för att kunna ställa ett lag på benen - så måste föreningen titta nedåt i seriesystemet. Bland tjejer som är födda 1995 ser jag bara en (max 2) som kan bli föremål för att spela i F17 Elit. Det innebär att ytterligare 5-8 spelare måste fylla på matchtrupperna och dessa torde bli tjejer som är födda 1996 (16 år).

F96-tjejerna spelade gångna säsongen i Div 1 Ungdom, och skall med andra ord utgöra grundstommen i kommande F17 Elit..

Hur blir det med de tjejer som är gamla för att ta en plats i F17?
Vissa kommer säkert att lämna för andra föreningar, vilket jag har full förståelse för. Andra kommer att välja att stanna kvar i SDFF och därmed måste de beredas plats i div 3. Jag hoppas att så många som möjligt av dem väljer att stanna kvar spela med oss i trean, då det är underbara tjejer som med sin erfarenhet skulle göra mycket för vår nuvarande trupp.

*****

Hur ser jag då på beslutet att lägga ner SFK och satsa på ett F17-lag istället?

Föreningen var helt enkelt tvungen att välja väg. Visst, man kunde ha valt att behålla SFK och satsat på att försöka få upp dem en division. Och därigenom ha ett lag närmare A-laget som man kunde samarbeta med via spelarövergångar mellan lagen.

Att man dock ansåg att F17-lag var ett bättre alternativ är ett faktum. Och nu måste vi gör vårt yttersta för att få detta att fungera. Tyvärr kan jag tycka att förutsättningarna var bättre för F17 för ett eller två år sedan. Jag vet att det då fanns röster inom föreningen att göra denna satsning - men föreningen valde att avvakta då. Tyvärr så har vi inte samma spelunderlag i den åldersklassen nu. Om man skulle kunna samarbeta med någon annan förening in distriktet avseende detta F17 så tror jag dock att det kommer att ha bra förutsättningar att bli en bra lösning - men då gäller det att man får till ett fungerande samarbete.

*****

Hur detta kommer att påverka vår div 3 trupp, kommer jag att återkomma om. Det jag dock vet är att vi i o m detta beslut måste ha en fungerande div 4 trupp.

Ytterligare en lösning som måste göras, är vem/vilka som skall leda detta F17? Ska de träna tillsammans? Kommer spelarna i F17 att tillhöra (läs träna i) div 3-4 trupperna?

Ifrån min synvinkel som tränare i div 3 undrar jag hur vi skall kunna träna ihop ett lag? Kommer vi överhuvudtaget att träna det lag som vi kommer att matcha?

Frågor som vi säkert kommer att få svar på vad tiden lider. Men jag hoppas att vi inte får ett döläge nu när beslutet är fattat - utan att föreningen trycker gasen i botten.



Till sist 1: Ska bli oerhört intressant att följa SDFF:s väg mot avancemang till Allsvenskan.

Till sist 2: Ida Brännström tillbaka i föreningen - UNDERBART!

Till sist 3: God Jul alla vänner och fotbollsälskare!!!

Träningar, SFK, Barca

Hola!

Idag är det 10 dagar till jul och man slås av hur snabbt tiden går. Känns som vi nyss började med fotbollsträningarna efter uppehållet, men det har redan gått 1,5 månad. I den här takten är det snart utepremiär...

Ni kanske undrar vilken inriktning vi har på träningen nu när vi tränar inne i en gymnastikhall?

Vi vet av erfarenhet att det nu gäller att jobba på grunderna i spelet, såsom en bra bollmottagning och en väl avvägd passning. Utan dessa två egenskaper kan man inte spela ett fullt fungerande lagspel. Dessutom kommer det att bli en hel del fokus på teknik, något som man inte har tid till att träna i någon stor omfattning under brinnande säsong.

Efter jul/nyår kommer vi dessutom att utöka träningsmängden genom att lägga till en fysträning i veckan. Här har vi lite tankar på att ta in någon/några specialister inom olika områden. Vi har diskuterat att eventuellt se om vi kan få hyra in en friidrottstränare med inriktning på spänst och snabbhet. Det är ju två egenskaper som är otroligt viktiga för en fotbollsspelare. När det gäller kroppslig styrka så ska vi titta på om vi kan finna någon specialist som kan hjälpa oss med ett träningsprogram. Vi kommer att återkomma om detta längre fram.

*****

Har hört att föreningen ikväll skall samlas för att ta ett beslut angående vilken vägval man ska ta avseende nästa säsong. Vad jag förståt så finns det väl egentligen bara två alternativ kvar:

1. Behålla SFK (dvs vårt div 2 lag)
2. Satsa på F17 Elit

Min syn på det är att jag nog föredrar förslag 1. Dvs behålla SFK och sköta flytt av spelare mellan A-laget och SFK via spelarövergångar.

Detta av två anledningar. För det första så tror jag att en satsning på F17 Elit blir svår att genomföra då de spelare som skulle utgöra grunden för detta är alldeles för få avseende kunskap och ålder. I föreningen har vi ett glapp när det gäller åldersklassen flickor födda 1995. Föreningen har inte en stomme av spelare i den åldersklassen. Då måste man titta på yngre spelare och flickor födda 1996 är visseligen väldigt duktiga och lovande, men jag ställer mig frågande till om de skulle kunna bära ett sånt lag på Elit-basis, med tanke på skola/familj och långa resor...

Den andra anledningen är att jag är rädd att föreningen kommer förlora flera lovande spelare i åldern 18-20 år som då inte kommer att ha någon plats i föreningen på "rätt" nivå. Kanske biter man sig själv i foten om man låter dessa lämna till andra föreningar?

Det jag dock tycker är bra är att man i vilket fall som helst kommer till ett beslut! Vi har inte råd att vänta längre på vilken väg vi skall gå. Om man återigen skulle skjuta upp beslutet så kommer man att förlora flera spelare som inte har tålamod/tid att vänta längre.

*****

Jäklar vilken skön seger i lördags! Real - Barca 1-3. YES! Det är fortfarande klasskillnad mellan Köpelaget från Madrid och Världens bästa lag!

*****

Till sist 1: Ikväll kommer det en gästspelare som skall provträna med oss. Jättekul!!

Till sist 2: Har ni inte sett Source Code (källkoden) - Se den!! spännande action/thriller

Till sist 3: Byter snart lag....och tänker då på vilka jag hejar på i hockey....enough said!


RSS 2.0