IOBA-metoden

IOBA – metoden

Tänkte här presentera mina tankar över hur en fotbollsspelare bör arbeta på planen. Det är ingen vetenskaplig slutsats, utan snarare mina egna tankar och erfarenheter som ligger till grund för detta.  Jag har valt att kalla det för IOBA-metoden. Tanken är att den enskilde fotbollsspelaren använder sitt sinne och sina tankar mer i sitt spel – att man hela tiden jobbar med den mentala sidan – för att bli en bättre fotbollsspelare. Att slå en passning kan alla lära sig, men alla inser inte hur viktigt det är HUR du tänker på planen. Att hela tiden, på varje träning och match, arbeta med dessa saker kommer att öppna upp en hel ny dimension för den enskilde fotbollsspelaren och därigenom dennes bidrag till laget.

I – Iaktta

I alla moment som fotbollsspelare måste man iaktta motståndaren. Hur denne rör sig, hur denne går in i närkamper o.s.v. Om jag som exempel spelar innermittfältare så har jag ofta ansvaret att bevaka/markera en innermittfältare i motståndarlaget. Att jag då hela tiden håller ett vakande öga på denne, kommer att ge mig värdefull information om rörelsemönster, styrkor och svagheter. Denna information som hjärnan registrerar kommer att hjälpa mig när jag skall försvara eller hamnar i närkamp med motståndaren.

På samma sätt gäller det att iaktta motståndlagets styrkor och svagheter i dess försvar. Finns det någon som verkar vara rädd att ha bollen? Denne kan man lägga extra kraft på att pressa. Finns det någon som verkar långsam och trög? Denne kan man försöka utmana när man är bollhållare. Hur uppträder målvakten? Kan jag dra nytta av dennes osmidighet eller att hon/han inte vågar gå ut från sin mållinje?

Om du lär dig att iaktta, kommer detta att göra dig till en bättre spelare som sedan tar bättre och snabbare beslut och i förlängningen skapar en trygghet i ditt eget spel.

O – Orientera

Arbeta alltid mycket med din blick. Orientera dig hela tiden vad som händer runt dig. Vart finns mina medspelare? Vart finns mina motståndare?

De bästa spelarna i världen är mästare på att orientera sig. De arbetar oerhört mycket under träning och match med huvudet/ögonen. Man scannar av hur man är placerad och hur övriga aktörer på planen är placerade. Detta för att hela tiden ligga ett steg före sina motståndare.

Om du lär dig att hela tiden Orientera dig på fotbollsplanen, kommer detta att ge dig en stor fördel som fotbollsspelare, då du kan ta mycket snabbare beslut. På så sätt har din hjärna redan registrerat vilka alternativ du har när du är bollförande eller hur du bör röra dig för att bli ett passningsalternativ.

B – Besluta

Beslut-fasen är kanske den viktigaste byggstenen för att bli en riktigt duktig spelare. Det är här du avgör och fattar dina beslut som fotbollsspelare. Ska jag kliva upp och sätta press på motståndaren? Eller ska jag avvakta och i stället stänga av ytor? Ska jag ta en djupledslöpning för att bli passningsbar och kanske ”riva” upp sår i motståndarförsvaret? Eller ska jag försöka komma på en överlappning? Ska jag utmana motståndaren och försöka komma förbi? Eller ska jag söka passning?

Ett beslut som jag tar på fotbollsplanen blir så mycket bättre och lättare om jag redan har praktiserat de två första delarna (Iaktta och Orientera). Då vet jag redan motståndarens styrkor/svagheter och jag har skaffat mig information om hur min omgivning är placerad – både mina medspelare och motståndare.

Beslutet du gör bör alltså grunda sig på vad du har iakttagit och hur du orienterat dig.

A – Agera

Nu kommer du till själva utförandet. Här är det viktigt att du fullföljer ditt agerande fullt ut. Har du beslutat att lägga press på en motståndare – fullfölj då fullt ut! Tveka inte! Om du beslutat att utmana för att försöka komma förbi en motståndare – fullfölj fullt ut!

Även agera-fasen blir så mycket enklare om du redan har Iakttagit, Orienterat dig och tagit ett Beslut. Då är troligen valet det rätta, och du måste lite blint på detta. Tveka inte!

Våga att lita på ditt omdöme. Lita på att det beslut du tagit är det rätta. Genomför din aktion med full kraft och gör det beslutsamt. Då kommer du att lyckas de allra flesta gånger. Om man tvekar så blir ens agerande bara halvdant och risken ökar rejält att utförandet blir misslyckat.

Slutord

Genom att på varje träning och vid varje övning praktisera detta kommer att utveckla dig som fotbollsspelare. Det kommer att tillföra en ny dimension till ditt spel. Det kommer att ge dig den där extra sekunden i jämförelse med motståndaren. En sekund extra som betyder att du kan göra det lilla extra och att du kan välja den bästa lösningen för dig som enskild spelare och för ditt lag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0