F17 Elit....

Igår kväll informerades spelarna i SDFF:s A-lag samt spelarna i SFK om vilken väg föreningen valt att gå nu när de unika farmarklubbsavtalen försvinner.

Innan jag går in på hur jag ser på situationen och den väg föreningen valt, måste jag backa och förklara varför en förändring var nödvändig. Föreningen SDFF stod inför ett problem när det gäller farmarklubbsavtalet med SFK. FIFA har påtalat att de unika avtalen som finns i Sverige avseende farmarklubbar, där man kan flytta spelare mellan lagen obegränsat så länge spelarna var registrerade i samma förening, inte är tillåtna längre. Dessa avtal har varit viktiga för att så många spelare som möjligt skall få speltid och därigenom utveckling.

Och som jag konstaterat i ett tidigare inlägg så är detta ett dråpslag för flick/damfotbollen i Sverige. I SDFF:s fall stod man till slut inför tre olika alternativ. Nämligen att antingen behålla SFK och göra det till en fullt ut egen förening, satsa på ett lag i en F19 Serie/turnering eller ett F17 Elit-lag.

Jag förstår att föreningen har haft otroligt svårt att välja vilket alternativ man bör satsa på. Arbetsgruppen skall ha stor heder för att de involverat spelarna i sitt beslut, även om jag kan tycka att beslutet har dragit ut lite för mycket på tiden. Jag förstår oxå spelarnas oro över hur de skall påverkas.

Nu har i allla fall föreningen gjort sitt val, och då gäller det att vi med gemensamma krafter står bakom detta och tillsammans jobbar för att få det att fungera!

*****

F17 Elit - en intressant utmaning för föreningen. Här kan man, om jag förstått det rätt, använda sig av 4+1 överåldriga spelare. Dvs spelare som är födda tidigare än 1995 (17 år). Och självklart kommer dessa 5 platser att ges åt A-lagsspelare som behöver matchtid.

Om man tittar på nuvarande SFK-trupp så finns det endast en spelare som har "rätt" ålder inne. Det innebär att övriga är för gamla (hemskt att behöva kalla tjejer som är 18 år och uppåt - för gamla). Med tanke på att det åtminstone behövs 6 spelare, förutom de 5 från A-laget, för att kunna ställa ett lag på benen - så måste föreningen titta nedåt i seriesystemet. Bland tjejer som är födda 1995 ser jag bara en (max 2) som kan bli föremål för att spela i F17 Elit. Det innebär att ytterligare 5-8 spelare måste fylla på matchtrupperna och dessa torde bli tjejer som är födda 1996 (16 år).

F96-tjejerna spelade gångna säsongen i Div 1 Ungdom, och skall med andra ord utgöra grundstommen i kommande F17 Elit..

Hur blir det med de tjejer som är gamla för att ta en plats i F17?
Vissa kommer säkert att lämna för andra föreningar, vilket jag har full förståelse för. Andra kommer att välja att stanna kvar i SDFF och därmed måste de beredas plats i div 3. Jag hoppas att så många som möjligt av dem väljer att stanna kvar spela med oss i trean, då det är underbara tjejer som med sin erfarenhet skulle göra mycket för vår nuvarande trupp.

*****

Hur ser jag då på beslutet att lägga ner SFK och satsa på ett F17-lag istället?

Föreningen var helt enkelt tvungen att välja väg. Visst, man kunde ha valt att behålla SFK och satsat på att försöka få upp dem en division. Och därigenom ha ett lag närmare A-laget som man kunde samarbeta med via spelarövergångar mellan lagen.

Att man dock ansåg att F17-lag var ett bättre alternativ är ett faktum. Och nu måste vi gör vårt yttersta för att få detta att fungera. Tyvärr kan jag tycka att förutsättningarna var bättre för F17 för ett eller två år sedan. Jag vet att det då fanns röster inom föreningen att göra denna satsning - men föreningen valde att avvakta då. Tyvärr så har vi inte samma spelunderlag i den åldersklassen nu. Om man skulle kunna samarbeta med någon annan förening in distriktet avseende detta F17 så tror jag dock att det kommer att ha bra förutsättningar att bli en bra lösning - men då gäller det att man får till ett fungerande samarbete.

*****

Hur detta kommer att påverka vår div 3 trupp, kommer jag att återkomma om. Det jag dock vet är att vi i o m detta beslut måste ha en fungerande div 4 trupp.

Ytterligare en lösning som måste göras, är vem/vilka som skall leda detta F17? Ska de träna tillsammans? Kommer spelarna i F17 att tillhöra (läs träna i) div 3-4 trupperna?

Ifrån min synvinkel som tränare i div 3 undrar jag hur vi skall kunna träna ihop ett lag? Kommer vi överhuvudtaget att träna det lag som vi kommer att matcha?

Frågor som vi säkert kommer att få svar på vad tiden lider. Men jag hoppas att vi inte får ett döläge nu när beslutet är fattat - utan att föreningen trycker gasen i botten.Till sist 1: Ska bli oerhört intressant att följa SDFF:s väg mot avancemang till Allsvenskan.

Till sist 2: Ida Brännström tillbaka i föreningen - UNDERBART!

Till sist 3: God Jul alla vänner och fotbollsälskare!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0