XAVI !!!!!

Tänkte ägna ett litet inlägg till denna lilla STORA spelare...

31 år gammal är han navet i världens bästa fotbollslag genom tiderna. Han bär inte bara fotbollslaget Barcelona på sina axlar - utan hela staden Barcelona!

Om du varit uppmärksam när du sett Barça trillat boll på små ytor med en precision som tenderar till övermänsklighet, så har du förhoppningsvis lagt märke till Xavi - hur han hela tiden söker sig mitt emellan motståndarna och hur han hela tiden vrider på huvudet och "scannar" av omgivningen. 

Det finns nog ingen spelare i världen (kanske någonsin) som varit mer delaktig i ett lags passningsspel. Under VM i Sydafrika slog Xavi 669 passningar. Kanske inte säger något direkt - men om vi jämför det med hela Nya Zeelands landslag så slog de totalt 663 passningar tillsammans! Hela Spaniens landslag (som självklart vann VM) slog 3803 passningar under VM. Av dessa stod alltså Xavi för nästan 20%! Helt enormt!

I ett tämligen ungt Barcelona (Messi 23, Busquets 22, Pedro 23, Pique 24, Iniesta 27) står Xavi för rutinen och tryggheten med sina 31 år (Puyol 33 år). På så sätt bär han laget på sina axlar, och som han gör det! Jag hoppas att ALLA unga fotbollsspelare spanar in hur man spelar ett optimalt innermittfältsspel, genom att skärskåda denne gudomlige spelare.

Cain Dotson fick frågan innan VM om vilken spelare i världen han helst skulle se i sitt GIF Sundsvall. Han valde utan att tveka Xavi... Reportern frågade då: "Xavi?, varför inte Messi eller Ronaldo?" Cains svar: "Messi och Ronaldo är fantastiska spelare - men Xavi kan bära ett helt lag på sina axlar, det kan inte de övriga. Han gör alla runt sig så mycket bättre".

Messi och Ronaldo i all ära... De kan avgöra (och gör det ofta oxå) matcher helt på egen hand. Och som fantastiska målskyttar skall de hyllas rejält. Men i min värld är Xavi världens bästa fotbollsspelare... Han personifierar ticataca spelet som gör Barcelona FC till världens genom tiderna bästa fotbollslag. De geniala passningarna som skär igenom motståndarmurar och som frispelar kollegor i parti och minut är det ingen annan i världen som kan göra. Att han nästan aldrig slår ett felpass är ytterligare ett bevis på genialiteten i denna lilla STORA spelare.

Orrenius i Expressen uttrycker det så här:"Messi är kungen men Xavi är motorn. I match efter match slår han fler passningar än någon annan. Han vet alltid vad han ska göra med bollen innan han får den och var självklar regissör bakom Barças första mål i finalen."

Må Xavier Hernandez Creus fortsätta att förgylla oss och Barcelona i många år till!!!

******

Ja, just det ja....vår katt heter oxå Xavi!!!

Tre topplag - två olika spelsystem...

"Vissa lag passar inte bollen. Varför spelar de? Vad är poängen? Det är inte fotboll. Kombinera, passa, spela – det är fotboll, för mig i alla fall."

*******

Toppmötesveckan där vi i tur och ordning mött topptippade IFK Timrå, Alnö IF och Torpshammar. Intrycket efter dessa matcher är att vi nog har en av seriesegrarna bland dessa tre. Tycker dock att tunga IFK Timrå och välspelande Alnö ligger lite före Torpshammar.

Torpshammar står för en liknande fotboll som IFK Timrå, där man så snabbt som möjligt söker den långa bollen på framrusande forwards. Jag har sagt det tidigare och säger det igen! Det är en oerhört effektiv spelidé...men så långt från vår filosofi som man bara kan komma. Vad är då skillnaden?

Långbollar: Max ett pass sedan skall bollen lyftas bakom motståndarnas backlinje. Påminner mig om Egil "Drillo" Olsens spelidé (norsk förbundskapten 1990-1998 / 2009-). Speciellt känd blev han för den s.k. "Flopassningen". Den gick i sin enkelhet ut på att försvarsspelarna skulle slå långa bollar över mittfältet till en luftstark forward (som ofta var Jostein Flo, därav namnet), som skulle nicka bollen tillbaka till andra offensiva spelare som snabbt skulle komma till avslutning mot mål. Kritikerna menade att denna form av fotboll var destruktiv och tråkig, men Drillos resultat visade att även en liten fotbollsnation som Norge kunde hävda sig internationellt med korrekt strategi.

Att spela så är helt okej, och som sagt oerhört effektivt. Har man som mål att vinna serien och försöka avancera i seriesystemet, är det nog det enda rätta. Vissa lag klarar av detta bättre än andra. Timrå och Torpshammar kanske allra bäst...

Hur vill vi då spela fotboll? Ja, innan jag går in på det så måste jag nämna något om varför vi inte spelar på detta sätt - eller försöker låta bli... För det första så har vi ett mål att utveckla talanger, vilket är vårt främsta ansvar. Och vi tror att om man skall få välutbildade och kunniga fotbollsspelare så måste de lära sig att kontrollera bollen och söka passning, istället för att hela tiden lyfta bollen långt. I längden tror jag att tjejerna tjänar på att ha lärt sig grunderna att ta ansvar för varandra och försöka vara en kugge i ett spelförande/passningsskickligt lag.

Har man den inställningen att man skall lära sig att hålla bollen inom laget och våga spela sig fram genom många passningar, så får man räkna med att man förlorar ibland och vinner ibland. Möter man dessutom lag som exempelvis Timrå och Torpshammar som slaviskt följer sin spelidé att så fort som möjligt lägga bollen bakom vår backlinje (gärna ytterbackar) så passar deras fotboll alldeles utmärkt mot oss. De vill ju spela på kontring och mot oss får de ofta göra det.

Självklart vill vi vinna alla matcher och alla närkamper, men inte till vilket pris som helst... Det får inte vara på bekostnad av vi börjar spela den engelsk/norska fotboll som vissa andra lag spelar. Vi måste fortsätta försöka spela den vägvinnande fotboll som spelas efter marken och med många inblandade. I längden kommer detta att gynna våra talangfulla tjejer!!!!

*******

Min spontana reflektion efter dessa "toppmöten" är att Alnö, i mina ögon, spelar den bästa fotbollen! Och jag gläds över att se deras utveckling och den sammanhållning Markus har fått ihop i laget. Att förlora mot dem är ingen skam och jag hoppas att de fortsätter att knipa poäng och därmed ger Timrå en match hela vägen!

*******


Till sist 1: Åkte till Hedemora i helgen... och jisses vilket regnoväder jag fick genomlida hela vägen ner till Gävle...

Till sist 2: Min Farmor fyllde 98 år i lördags! 98 ÅR!!!!! när hon fyllde 90 så spelade hon fotboll med barnbarnen!

Till sist 3: Sagt av Xavi (Barcelona):  - "Vissa lag passar inte bollen. Varför spelar de? Vad är poängen? Det är inte fotboll. Kombinera, passa, spela – det är fotboll, för mig i alla fall."

Utklassning!

Ja, jösses....vart ska jag börja....

IFK Timrå var denna afton MÅNGA klasser bättre än oss! Redan från första minuten märktes det att vi skulle få en tuff match mot seriefavoriten.

Timrå-tjejerna var först på bollen under hela matchen. De spelade mycket mer resolut. Mycket tuffare i närkamperna. Ja, vi var i stort sett statister och rundningmärken... Redan i inledningen av matchen började de att trycka till i närkamperna och visade ett fysiskt spel som var på gränsen till det tillåtna och ibland även över det samma. Redan där hade de talat om att de var starkare och betydligare mer hungriga.

Jag kan inte annat än imponeras av deras arbetsmoral och inställning. Och så länge domartrion tillåter ett spel där man i alla närkamper använder armarna och gärna ger en extra smäll, så kan man inte annat än gratulera motståndarna deras överlägsenhet i det fysiska spelet!

Här är vi som alltid för snälla och för ärliga. Samtidigt gläder det att våra tjejer ändå försöker spela en ärlig fotboll, även om de i vissa tillfällen inte kunde hålla humöret uppe, och delade ut någon eftersläng - vilket är förståeligt...

Ni som följer min blogg vet att jag inför damtrean denna säsong sa att IFK Timrå är och ska vara seriefavoriter. Och det visade de med eftertryck genom att krossa oss. Jag nämnde oxå att vi får räkna med att vårt unga lag kommer att få vissa djupdykningar - och jag hoppas att detta var en engångsföreteelse. För mycket sämre kan vi inte spela. Tjejerna såg osäkra och ofokuserade ut där ute. Adelsmärket för SDFF var som bortblåst och söndermalt - nämligen passningsspelet. Istället föll vi in i en panikfotboll där spelarna ville bli av med bollen så fort som möjligt...

Ja, jösses....vilken genomklappning....

Jag hade inför denna säsong inte tänkt kommentera domarna så mycket, då jag vet att det är unga killar och tjejer som är under utbildning. Men, kan tyvärr inte låta bli. Vi ska dock komma ihåg att vi inte förlorar denna match pga domarinsatsen, vi förlorade för att vi blev utklassade av ett mycket bättre lag. Ändå känns det trist att i damtrean behöva stöta på så osäkra rättskipare som vi gjorde igår. Vi talar i alla fall om den damserie där flest A-lag spelar i distriktet!!!! Jag skulle vilja se att sådana domare skulle få döma herr-trean...

Och att då som för vår lagledare Anders få höra av huvuddomaren efter matchen säga: "nu efteråt så borde det nog inte varit straff"....

Ja, jösses...vilken svag insats...

En annan sak som jag tycker är alldeles för lågt - är när man hör ledarna för detta IFK Timrå berömma sina tjejer när de spelar fult i vissa närkamper. Det anstår inte en tränare/ledare att berömma sådant!!! Är bara för dåligt, Timrå-ledare!!!

Sen att deras spelare beter sig som småungar rent mentalt och verbalt är inte så konstigt när man får höra sådant från ledarna...

Ja, jösses...vilket dåligt föredöme...

******

Vår lillla sejour av toppmöten med tur i ordning Timrå, Alnö och Torpshammar började verkligen inte bra! Nu hoppas jag att tjejerna kan lämna denna bedrövliga insats bakom sig och samla sig inför morgondagens match mot Alnö.

Jag både tror och hoppas att vi kommer att känna igen tjejerna på vår hemmaplan på Kubens konstgräs! Nu gäller det att visa att vi är betydligt bättre än vi visade igår. Att vi kan ta en förlust (även om den var stor) och att vi visar en stor potion revanschlusta!!! Inför vår hemmapublik ska vi visa att vi är att räkna med! Alnö ska få betala för denna misserabla tillställning!!!!

Ja, jösses...vad laddade vi kommer att vara!!!!!!!!!!


Till sist 1: Det enda som fick mig att le efter gårdagens match var Malin Söderqvist... Vilken kanon hon fick till! Har nog ALDRIG skjutit så hårt...

Till sist 2: Jag kommer inte ha tid att skriva ett "inför Alnö" inlägg... Hoppas att ni står ut ändå!?!

Till sist 3: Revansch, Revansch och åter Revansch!!!!

Hat-Kärlek

Hat-Kärlek är en speciell känsla! För att förstå dess innebörd måste vi bryta ner ordet i de två motsattsförhållanden som präglar den, nämligen:

Hat, är en passion, vars grund är en olustkänsla vid föreställningen om hatets föremål och som yttrar sig i ett permanent begär att skada detta. - citat från Wikipedia

Kärlek är en känsla som präglas av en stark ömhet och tillgivenhet. - citat från Wikipedia

Om man sedan sammanför dessa motsatta förhållanden till en enhet så får man kluven känsla, som präglas av hat mot motståndet, samtidigt som man har en känsla av ömhet för den samma.

Precis så känner jag inför mötet med IFK Timrå! Detta Timrå som är skyhöga favoriter till seriesegern denna säsong. Att de är favoriter talar framförallt tre saker:

1. De har byggt sitt lag de senaste säsongerna för att i år ta det efterlängtade steget upp i div 2. Man har i denna satsning lockat hem spelare som tidigare lämnat laget, samt tagit in etablerade spelare från grannföreningar. Dessutom har man själva uttalat målet att vinna i år.

2. Motståndet är svagare i Damtrean i år än på många år.  I och med att Sund (som några gånger gäckat IFK Timrå på uppflyttningsplatsen) i år är stationerade i just 2:an, och att varken SDFF eller Selånger får ta steget upp, så är det i stort sett bara Matfors, Alnö och Torpshammar som är reella konkurrenter om uppflyttning. Övriga lag är helt enkelt för svaga eller ännu inte mogna för avancemang.

3. Resurser finns. Både när det gäller spelarresurser och när det gäller föreningsresurser ligger IFK Timrå i topp. De har en organisation i ryggen som i distriktet är starkt. De har en fantastisk arena i BSK. De har utmärkta träningsmöjligheter i o m NCC-hallen. De har en stark ledarstab och en riktigt stark spelartrupp.

När jag nu i inledningen av säsongen fått frågan om vilka jag tror kommer att vinna damtrean - har jag uteslutande sagt IFK Timrå! Och jag håller fast vid detta tips, trots att de förlorade första matchen överraskande mot Torpshammar på Västhagen...

Dessutom unnar jag dem att äntligen få ta detta steg upp i tvåan. Men det betyder inte att jag vill förlora matchen på torsdag! Nej, vi kommer att vara fruktansvärt jobbiga att möta - det kan jag lova! För är det någon match vi verkligen vill vinna lite extra är det just denna match...

******

Vad kan vi förvänta för match då?

Min erfarenhet är att IFK Timrå gärna bygger sitt spel på att mycket snabbt anfalla efter kanterna och sedan fylla på rejält i straffområdet när inspelen kommer. Och med tanke på att de är ett fysiskt starkt lag - så är det oerhört jobbigt att stå emot när de stormar mot mål.

Samtidigt tycker jag att de är lite väl beroende av ett par enskilda spelare, varav Madelene Pettersson är den solklart viktigaste spelaren. En tuff och mycket duktig spelare, som står för både grovjobbet och finessen i laget. När de spelade Vårcupen i Härnösand dominerade hon sin vana trogen de första matcherna, men när hon inte kunde vara med så tappade laget oroväckande mycket... Då förstår ni hur viktig hon är för laget!

Vi själva kommer att fortsätta på vår inslagna väg att spela intensiv och mogen fotboll, där vi ska låta bollen göra jobbet när den är i vår ägo. När Timrå anfaller ska vi spela tight och tufft och hålla ihop laget för att på så sätt göra det obekvämt och trångt att komma fram. För att det ska lyckas krävs att vi är noga med positionsspelet och att vi har en bra dialog mellan lagspelare och lagdelar.

******

Min "hat" grundar sig i att jag tycker att Timrå är vår största motståndare i trean. Det är ett lag som ofta visar attityder som visar på att de själva ser sig som bäst. En förening som är snabba att berömma motståndare när de vunnit, men aldrig när de förlorat.

Min "kärlek" grundar sig i att jag dels bor i Timrå och känner flera spelare/ledare i laget sedan min tid som tränare i Fagerviks BK och Fagerviks SK, samt dels i att jag följt lagets utveckling sedan de gjorde en nysatsning på damlaget. I mina ögon en unik satsning där de förstått värdet på damfotboll och där herrfotbollen fått stå åt sidan.

******

Till sist 1: Vi har fått förmånen att ha några 96:or med på våra träningar nu den senaste veckan. Vilka fina representanter för föreningen! Det finns mycket hopp om en ljus framtid för SDFF!

Till sist 2: Mina heavymetal-arbetskompisar spelar så tung metal att man får ont i huvudet ibland. Ja, herregud!

Till sist 3: Ställ ALDRIG din bil i garaget på sjukhuset... Den kommer inte att se bra ut i lacken efteråt! Irriterande!


Olika spelsystem

Tänk så olika två lag kan spela... I gårdagens match på Kubikenborg gästades vi av Selånger FKU. Ett Selånger som vi varnade för, då de vill spela på kontringar och väldigt rakt. Så fort som möjligt lägga bollen bakom backlinjen och därifrån försöka komma till avslut. En taktik som ofta är mycket effektiv! Sen kan man diskutera hur utvecklande det är att spela med den spelidén?!?!

Jag tror oxå att Selånger kommer att ta många poäng under seriens gång på sitt "raka" spel. Men igår mötte de ett alldeles för smart motstånd! Skryt? Ja, kalla det för skryt om ni vill...men jag är så imponerad av vårt lag och hur de tar tag i taktpinnen och dominerar alla "zonerna" på planen!

Vi hade innan match talat om hur vi skulle möta upp mot motståndarnas spelsystem. Framförallt var det två saker vi skulle koncentrera oss på, eller tre för att vara mer exakt:

1. Var noga i positionerna! -- Inte någon gång gick vi bort oss och lämnade Selångertjejer fria i de "farliga" zonerna! Jullan styrde laget från sin mittbacksposition på ett grymt bra sätt. Och i Lelle har vi äntligen hittat komplementet till vår kapten. Hur suveränt som helst av hela backlinjen. Selånger hade två skott på mål om jag inte missade något. Och det på 90 minuter! Grymt!

2. Lägg tidigt press på bollhållaren! -- Genom att ligga tätt på motståndarna när de hade bollen, skulle vi undvika och hindra dem att spela dessa långa bollar över vår backlinje. Här gör mittfältet och anfallet ett otroligt bra jobb. Under hela matchen låg man ytterst nära sina motståndare och gav dem aldrig lugn och ro att måtta dessa långbollar. Grymt!

3. Våga spela vårt spel! -- Genom att försöka behålla bollen inom laget skulle vi nöta ut motståndarna. Dessutom genom att hålla bollen inom laget så ger man inte motståndarna initiativet. På så sätt får de löpa oerhört mycket i sitt jagande efter boll. Hoppas att ni såg hur vi försökte spela oss fram så mycket det gick! Tror att Carro bara sköt lång utspark vid 3-4 tillfällen under hela matchen. Modigt att tjejerna försöker bygga spelet ända från backlinjen! Grymt!

Måste bara få berömma den utveckling våra tjejer haft denna vinter/vår. I höstas valde föreningen att renodla div 3 truppen genom att separera den från den stora div 3-4 trupp vi hade förra säsongen. Detta gjordes dels för att ge de spelare som en kollega kallar "committed" möjlighet att i en mindre grupp få chansen att utveckla sitt fotbollsspelande. Och snacka om att div 3 truppen har haft en positiv utvecklingskurva! Vidare har de växt ihop som grupp - och alla känner nog att de bidrar i gruppen/truppen.

Idag har vi blivit ett mycket hårt jobbande kollektiv där vi ALDRIG ger oss. Det har vuxit fram en arbetsmoral - som motståndarna måste hata... Vi ska dock ha i tanken att vi har ett riktigt ungt lag, och som det ofta är med unga spelare så kan det ibland även bli några dalar. Men om man alltid är beredd att göra "jobbet" så kommer vi att ta många poäng och framförallt fortsätta att utvecklas - både individuellt och som lag!

Matchen?

Den första halvleken började i ett rasande tempo, då det var två aggressiva lag som möttes. Det fanns inte mycket tid att hålla i bollen och titta upp, då det hela tiden lades hård press, från båda håll. Dock syntes det tidigt att SDFF var det klart bättre laget, och kunde bemästra att behålla ett passningsspel under hård press. 1-0 kom i den 15 min genom Sara Andersson (ass. Milton). 2-0 kunde Emma Agorelius (23 min) klämma dit efter viss kalabalik i Selångers straffområde. Och strax innan pausvilan (44 min) höll sig Louisa Turton framme och gjorde 3-0. Det är ganska tydligt att SDFF är ett mer kompetent lag, som denna kväll var några klasser bättre.

Andra halvlek dominerades av SDFF de första 30 minuterna innan man gick ner lite i tempo och lät Selånger få känna på bollen. Då var visseligen matchen redan avgjord, eftersom Johanna "Milton" Larsson gjort 4-0 (63 min). Och det intressanta var då att se att Selånger har ett fint spel i laget. De började plötsligt försöka spela sig fram genom fint passningsspel. Tyvärr hade de inte dessa kvaliteter när SDFF skruvade upp tempot tidigare under matchen. Men nu när tempot gick ner fick även de möjlighet att få tid att "spela".

Nu har vi två 4-0 segrar i ryggen. Och det ser riktigt bra ut, men i nästa omgång (torsdag) kommer kanske årets svåraste match för vår del. IFK Timrå på bortaplan! Inför den matchen kommer jag att ha en rejäl genomgång här på bloggen. Redan på lördag nästa vecka väntar sedan Alnö på hemmaplan. Så vi har två mycket tuffa matcher framför oss kommande vecka! Spännande!

*******

57 personer kom och såg och hejade! Helt fantastiskt med tanke på att det samtidigt var kval i eurovision song contest på tv, med Eric Saade. Vill passa på att tacka Er alla för att Ni är så underbara och hejar på våra tjejer och för att Ni stöder våra unga krigare!

Hoppas att ni uppskattade programbladet! Fick dessutom höra att 5kr för ett så fint programblad var alldeles för lite...så okej, vi kommer att höja priset fr.o.m nästa hemmamatch till 10kr. Det är ju ett utmärkt sätt att stödja vårt lag, genom att köpa ett programblad och en kopp kaffe.

Och Ni ska veta - att tjejerna uppskattar att Ni kommer och tittar på dem!!!

*******

Till sist 1: Selångers tränare var inte speciellt nöjda med utgången av gårdagens match... "det var ert underlag" var kommentaren... "alla underlag är våra" skulle jag vilja säga!

Till sist 2: Jäklar vad snygga tjejerna är i sina nya matchställ! Tycker att allt runt laget, matchvärmning, kläder, uppträdande....andas professionalism (svårt ord...)

Till sist 3: Lucksta känns väldigt svagt i år... för att inte tala om Matfors.... Hmm, får nog revidera mitt "inför 2011"...


Selånger på besök...

Vilket regn som rasade i morse!!! Jösses!!!

Det fick mig att tänka på en match SDFF F94 hade i Hudik-Cup för några år sedan. Då öppnade sig verkligen himmelens fönster (finns att läsa för den som orkar under inlägget ...himmelens fönster öppnade sig...). Det var en helt vansinnig dag när störtskurar bara öste ner, och de fick ställa in flera matcher, men vår match mot IFK Timrå skulle spelas, då det var en semifinal... Hur det gick? Ja, ni kan ju själv tänka er att spela fotboll i en bassäng. Timrå vann då de behärskade vattenpolo betydligt bättre än SDFF - tyvärr!

I morgon gästas vi av Selånger FKU i Damtrean och det är en match som pirrar lite extra då det är ett Selånger som i premiären enligt rapporter vann tämligen enkelt mot Matfors (som jag pekat ut som en av två seriefavoriter). Dessutom har de ju i sitt div 2-lag en ny tränare som de senaste två säsongerna har huserat i SDFF och som mycket möjligt kommer och tittar på matchen. Till det kan vi lägga att Carro Persson lämnade SDFF för just Selånger (visseligen för div 2).

Vad vet vi då om Selånger?

Det första som kommer upp är att de ofta har mycket snabba spelare och lever mycket på att dessa skall springa ifrån motståndarförsvaret. Därför är de som farligast när de får spela på kontringar och lägga bollarna bakom motståndarnas backlinje. Om man inte är noga med positionerna kommer man oundvikligen att bli hårt straffad på sådana kontringar. Vidare är Selånger alltid vältränade när det gäller fysik och räds inte att gå in hårt i närkamperna. Till detta kan vi lägga att de kommer arbeta hårt i 90 minuter, så vet ni vilket sorts Selånger vi kommer att möta.

Precis som för oss kommer Selånger under säsongen att få tillskott i sina matcher av spelare från deras div 2 lag (som alltså leds av Mikael Melin). Det är spelare som skall få speltid och som inte har matchats i div 2. Det borgar för att det i vissa matcher kommer att vara ett rejält förstärkt Selånger lag. Hur det ser ut för dem inför morgondagens match vet jag inte. Men det jag vet är att det för alla andra lag i serien är speciellt att möta SDFF. Så vi kan vara försäkrade att det kommer ett heltaggat och heltoppat lag till Kubikenborg…

Vi själva kommer att få tillskott i form av 4 spelare från SFK, nämligen systrarna Turtons (Emma och Louisa), Denise Andersson samt Martina Grönlund.

Hur ska vi spela?

Jag tror att det är extra viktigt att vi är noga med positionsspelet när motståndarna vinner boll. För det kommer direkt att komma en lång boll bakom våra backar för framstörtande forwards och yttrar. Extra viktigt är att man då mycket snabbt lägger press på bollhållaren, så att denne inte får tid att titta upp och söka den långa bollen.

Vidare så ska vi fortsätta att försöka hålla bollen inom laget och vara det spelförande laget. Lyckas vi med det lika bra som vi gjort den senaste tiden så kommer vi att tvinga tillbaka motståndarna och tvinga dem att springa mycket. Här vill jag återigen poängtera modet att våga spela sig fram och ur trånga situationer. Nu ska vi inte göra detta dumdristigt, utan ibland måste man ”lätta på trycket” genom att söka den långa bollen och på så sätt flytta upp laget och spelet.

********

Som jag nämnt tidigare så kommer vi att ha ett nytt inslag på våra hemmamatcher fr.o.m i morgon. Det kommer att finnas ett programblad där vi presenterar laguppställningar för båda lagen, samt där vi själva och motståndarledare kommer att ge vår syn på våra egna lag samt vad vi förväntar av kvällens match

Ni kan få ett sådant programblad gratis i morgon (men är välkommen att lämna ett bidrag på 5kr). Från och med nästa hemmamatch så kommer vi att bli tvungna att ta betalt för dessa programblad. Vi hoppas dock att ni kommer att uppskatta det och därmed är beredd att lägga 5 kr för dem, för att sponsra våra tjejer och därmed vårt lag.

Så jag hoppas att det blir många som kommer och hejar fram oss och som ”sponsrar” oss genom att köpa fika och skaffa programbladet.

********

Till sist 1: Gissa att jag längtar tills jag kan ut i tjärnarna i Lögdö vildmark och fiska!

Till sist 2: När det ringer på min mobil och jag har den i byxfickan, så kan jag inte svara när jag fått upp den. Touchskärmen svarar inte… Irriterande!!!!

Till sist 3: Missade ni ”Fotboll är gud” igår på tv? Kolla in den på svtplay… Underbar dokumentär från Argentina!


Ny design!!!

Ni som är uppmärksamma, ser att jag nu har en ny design på min blogg (och ni som inte ser det ÄR BLINDA).

Hanna har hjälpt mig med att formge bloggen till en mer fräsch och modern design. Den gamla var ju sedan 2008 och var väldigt trist och mörk. Min tanke var att få en ljusare och mer inbjudande touch. Sen var det det här med bilder... Hanna ville att jag skulle säga tre favoritspelare. Och det gjorde jag: 1. Xavi  2. Messi  3. Iniesta!!!! Hanna säger då "Du kan inte bara ta Barcelona-spelare....". Då blev det till att tänka till, och det enda jag visste med säkerhet att jag INTE ville ha någon Real Madrid-spelare (sorry Anders...). Det fick bli Zlatan och Gerrard som fick flankera Messi. Varför?

Messi: Givet att världens bäste fotbollsspelare från världens bästa lag skulle vara med. Han spelar i en klass för sig just nu (ja, de senaste åren, egentligen). Med den farten och blicken han har för spelet är det en njutning att se honom springa igenom ett försvar. Å med tanke på att han som egentligen inte är en utpräglad forward - ändå gör över 50 mål på en säsong. Omänskligt!

Zlatan: Klart att Sveriges enda världsstjärna skall vara med! Vann ligan med Milan denna säsong, vilket innebär att han vunnit ligan de senaste 8 åren med det lag han spelat i (även om han blev fråntagen några ligasegrar i Juventus). Fantastiskt att en svensk har varit med och bidragit till att vinna ligan i Holland, Italien, Spanien och Italien igen. 

Seriesegrar för Zlatan: 2004: Ajax. 13 mål på 22 matcher. 2005: Juventus. 16 mål på 35 matcher. 2006: Juventus. 7 mål på 35 matcher.  2007: Inter. 15 mål på 27 matcher. 2008: Inter. 17 mål på 26 matcher. 2009: Inter. 25 mål på 35 matcher (vann skytteligan). 2010: Barcelona. 16 mål på 29 matcher. 2011: Milan. Hittills 14 mål på 29 matcher. Fotnot: Juventus fråntogs senare titlarna för både 2005 och 2006.

Gerrard: En personlig favorit i brittiska Premier Leauge. Har aldrig känt samma kärlek till brittisk fotboll som många andra. Men har många gånger imponerats av den otroliga arbetsmoral, tuffhet och tempo som dessa fotbollsspelare står för. Och mitt i denna råhet finns en Steven Gerrard som klarar av detta råa spel, samtidigt som han har en spelförståelse som går utanpå det normala. En man som bär ett klassiskt lag på sina axlar!

**********

I Champions Leauge kommer, som ni säkert redan vet, Barcelona drabba samman med Manchester United. Och visst är det värdiga motståndare! Man Utd säkrade i praktiken ligasegern i England efter seger mot antagonisten Chelsea i helgen. Barcelona har en 8 poängsledning med 3 matcher kvar att spela i Spanska ligan. Behöver med andra ord 1 pinne till för att säkra seriesegern (har en överlägsen målskillnad).

Nu får vi se dessa två monsterlag mötas i en förhoppningsvis klassisk final! Jag längtar redan... Wembley lördagen den 28:e maj!  Missa inte det!

**********

På torsdag ställs vårt eget lag mot Selånger. Ett Selånger som verkligen verkar vara beroende av en spelare. Lina Candell. Förra veckan spelade hon tre matcher för Selånger - först i div 1 Ungdom mot SDFF (3-0 till SDFF), sedan för div 3 laget mot Matfors (2-0 till Selånger) och till sist för div 2-laget mot Myssjö-Oviken (vinst med 8-0). Mot Matfors stod denna speedkula för bägge målen samt ett mål mot Myssjö-Oviken. Nu ska det bli kul att möta detta Selånger och mäta våra krafter med dem. Om Lina är med eller inte återstår att se...hon kanske spelar tre matcher även denna vecka...

I ett större "inför" reportage kommer jag att titta lite närmare på våra motståndare. Detta kommer att finnas att läsa här på bloggen på onsdag kväll.


Till sist 1: Glöm inte att besöka Kubens konstgräs på torsdag och heja fram våra tjejer!

Till sist 2: Ett träningsläger nästa vår? Det vore något... Och varför inte utomlands....

Till sist 3: Jag delar rum på jobbet med två helt fanatiska hårdrocksälskare. Och då menar jag HÅRDROCK som i METAL... jösses....


0-4 slutresultat

Så var serien igång för vårt älskade div 3 lag! Å så bra det började…

Vi gästade Heffnerklubban, som i fjol slutade 4 i div 4, men som ändå fick en av två platser till div 3 (tillsammans med Sund) då inget annat lag fick gå upp. Jag tippade ju innan seriestart att Heffners skulle vara ett av de lag som skulle få kämpa för att hålla sig kvar i trean denna säsong. Har väl egentligen ingen anledning att ändra det tipset efter gårdagskvällens match på grusplanen vid HK-Vallen.

Dock ska jag säga att det fanns en spelare i Heffners som jag fattade tycke lite extra för, och det var deras mittback (Fredrika Ek), som briljerade med mycket smart försvarsspel och som hade tuffheten och snabbheten för att möta våra hårt pressande forwards. Hon gjorde en helgjuten insats och den tjejen kommer att bli riktigt bra! Kom ihåg vart ni läste det!

Matchen började med en hel del inkast på Heffners planhalva. Detta blev ett resultat av att vi pressade dem hårt och inte gav deras backlinje chansen och tiden att lyfta upp bollen, som de väldigt gärna ville. Istället blev de pga pressen så stressade att bollen oftast hamnade vid sidan av planen. Här vill jag poängtera att det var dåligt att det inte fanns reservbollar vid sidan av plan…

Första halvlek gick klart i SDFF:s tecken och vi stod bara och väntade på det förlösande målet, och chanser saknades sannerligen inte. I den 12:e minuten kunde till slut Emma Agorelius trycka in bollen (0-1) efter viss kalabalik i deras straffområde. Emma som jag tycker bara växer i sin innermittfältsroll. Hon är tillsammans med Hanna Modig navet i vårt spel. Kul att se med vilken beslutsamhet hon arbetar och hur mycket hon springer under en match.

Efter målet fortsatte vi att skapa chans på chans, men närmare än en stolpträff kom vi inte när Frida Widmark skrek till Hanna att hon kom i djupled. Hanna slog en perfekt stickare till en fri Frida som tyvärr lade bollen i stolpen. På tal om Frida…hon går alltid in med full kraft i varje närkamp och är en viktig kugge i vårt spel som bollmottagare. Det var också en sådan situation som sänkte henne denna kväll. Hon lade hård press mot en back i Heffners som i panik skulle rensa bort bollen – som gick stenhårt i huvudet på Frida. Rapporter säger att hon fick tillbringa natten på sjukhus för observation med befarad hjärnskakning! Riktigt tråkigt då hon började matchen så himla bra. Krya på dig Frida!

Andra halvlek fortsatte med tryck från SDFF:s sida – med den skillnaden att nu kom också utdelningen på chanserna. Först genom Julia Wikner, som placerade en frisspark perfekt strax under ribban, helt otagbart för målvakten (49 min). 0-3 gjorde sedan Johanna ”Milton” Larsson i matchminut (66) efter ett fint anfall där först Hanna hittade Maja Lindgren i straffområdet som i sin tur lade över bollen till Milton. Milton var inte nöjd med det, utan 10 minuter senare fastställde hon slutresultatet när hon kunde trycka in 0-4 (76 min).

************

Som helhet gjorde vi en riktigt bra grusmatch. Inte minst med tanke på att vi inte haft en träning på grus detta år. Vi kom dock överens innan match att vi ändå skulle spela vårt spel. Och som vi gör det… Hoppas att ni som var där och såg oss (ni som valde rätt sport trots basketfinal) förstår hur mycket mod det krävs att hela tiden försöka spela sig ur trånga situationer. Det var som Malin Lundbergs pappa sa under matchen: ”Det är så underbart att se att de försöker spela sig fram genom kombinationer”. För så är det med årets omgång av SDFF – de har helt enkelt tagit ytterligare några steg i sin kompetens som lag och som individer. Om vi får hålla detta gäng intakt denna säsong så kommer detta att bli riktigt bra!

Tack också till de ”inhyrda” spelarna för kvällen. Malin Söderqvist, som jag tycker gör en mycket gedigen insats som högerytter. Sara Lindholm som är en blivande stormålvakt om hon fortsätter att satsa. Emelie Lindblad, vår egen trollkonstnär. Emelie har verkligen utvecklats och hon skapar tid till sina lagkamrater då hon är så oerhört duktig på att hålla i bollen!

************

Nu hoppas vi att Ni alla kommer och förgyller vår hemmapremiär nästa torsdag mot Selånger. Då är det ingen basketfinal som krockar med våra hjältars framfart. Som jag sade i ett tidigare inlägg så kommer det att finnas jättegott kaffe och fikabröd att köpa samt ett matchprogram där det kommer finnas mycket intressant att läsa. Så ta dig tid och passa på att komma och heja fram våra tjejer!

Väl mött!



Till sist 1: HK-Vallen är ingen favoritarena för Frida Widmark. Förra gången vi var där blev hon utvisad och avstängd. Denna gång hjärnskakning… hmm…

Till sist 2: Milton – varför kallar vi Johanna för det? Jo, vi hade ju redan en Johanna (Jojo) i laget och då fick vi komma på ett bra smeknamn på fröken Larsson också….

Till sist 3: Var och såg 96:ornas match mot Selånger på kuben i tisdags. Kan bara säga: Jag har hittat ett nytt favoritlag (vid sidan av vårt) i detta unga SDFF-lag. Snacka om att de spelade totalfotboll! Suveränt!


Inför HKBK...

Heffnersklubban BK… Satt mig ner en stund i går kväll och funderade på vad det namnet säger mig. Fick gå tillbaka ganska långt i tiden för att hitta ”första” minnet av dem. Närmare bestämt till Fagerviks SK tiden, när jag tränade ett ungt lag bestående av små tjejer födda 94/95. Vi mötte dem i en gruscup och de tränades av Kennet Edlund som idag tränar Sund IF:s div 3 lag. Jag kommer inte ihåg hur matchen gick men troligtvis vann Heffnersklubban den matchen. Det mest bestående minnet är just Kennet som jag upplevde som ovanligt sympatisk i jämförelse med andra tränare i samma årskull.

Sen minns jag bortamatchen mot dem i fjol när vi möttes och matchen slutade med två utvisningar, varav en för varje lag. Tror att ställningen var 3-3 och i slutminuterna slet sig Frida Widmark fri och blev bryskt och riktigt fult neddragen i straffområdet – utan att domaren reagerade… Någon minut senare började Frida och spelaren i Klubban att bråka och slag utmättes mellan spelarna. Båda blev självklart utvisade.

Matchen var om jag minns rätt tämligen jämn, men jag minns att jag blev överraskad av motståndarna och deras hårda arbetsinsats. Precis vad jag tror att Heffnersklubban behöver ta fram för att överleva denna säsong i div 3. Förra säsongen huserade de i div 4 och fick gå upp då det inte fanns något annat lag än Sund som kunde ta steget upp. Och med ett ungt lag som skall slåss mot betydligt äldre och mer erfarna spelare, behöver de verkligen ta fram kämpaglöden och med hårt arbete störa motståndarna så mycket det bara går.

Sedan är det ganska vanligt att nykomlingar i olika seriesystem överraskar i inledningen av serierna. Detta beror nog på att de normalt starkare lagen inte ännu kommit igång och att fotbollsplanerna ännu inte uppnått bästa kvalité, varför ett spelskickligare lag inte har samma fördel. Just planen är det som oroar mig mest inför torsdagens seriepremiär. Att spela på grus för våra tjejer som har haft förmånen att träna och spela alla pass på Kubens fantastiskt fina konstgräs – kommer det att bli en stor utmaning. Att tro att vi ska kunna spela vår totalfotboll fullt ut, är rent av naivt och därför är förutsättningarna lite speciella denna gång. Hade matchen gått på gräs, eller ännu hellre på konstgräs, hade jag varit övertygad om att vi skulle ha vunnit. Men nu…

Vad ska vi då förvänta av första matchen?

Ja, vi är självklart favoriter och bör med den skicklighet våra tjejer besitter vara det spelförande laget. Vi ska inte heller förändra vårt grundspel, trots underlaget. Vi måste spela det spel vi är bäst på – att försöka hålla bollen inom laget och spela oss igenom motståndarförsvaret.

* Jag tror att vi måste försöka skjuta mycket mer än vanligt. På grus har bollen en tendens att studsa både högt och snett. Om vi då försöker skjuta riktigt mycket så kommer vi att ha stora möjligheter att med både tur och skicklighet sätta några baljor.

* Sen ska våra forwards och yttrar vara oerhört intensiva i sin höga press så att vi inte tillåter enkla uppspel från motståndarnas backlinje. En sådan tuff press på bollhållaren, och med tanke på att det är en premiär, så kommer vi att kunna stressa fram misstag och sen är det bara att ta vara på dessa.

* Viktigt att vi redan från början sätter vår stämpel på spelet genom att vara extremt aggressiva och visa att vi inte tänker ge dem en sekund att andas.

Hoppas också att det kommer många och tittar och gärna hejar fram oss på torsdag, och självklart hela säsongen. Ni ska alla veta att tjejerna tycker att det är mycket roligare om det kommer många och stöttar laget. Har vi många som följer oss och ställer upp och hejar så är det som att ha en extra spelare i laget! Glöm inte det.

******

Kan även berätta att våra hemmamatcher kommer att bli ännu trevligare att besöka denna säsong, då vi kommer att ha programblad med laguppställning och en liten notis om vad vi tränare tror inför matchen + eventuellt tankar från motståndarledare. Självklart kommer vi att ha underbar fika till försäljning. Så istället för att sitta hemma på terrassen och fika – besök kuben, ta en kopp och en bulle - och kolla in våra underbara tjejer i deras hemmamatcher!

******

Till sist 1: Jag har fallit för ett strategispel på nätet som heter Travian… sjukt roligt! Ja, jag vet att jag är nördig…

Till sist 2: Har den senaste månaden haft en låt i huvudet som hela tiden rullar…börjar bli lite jobbigt!  Vilken låt?  My Girl – The Temptations

Till sist 3: Domaren vi hade i träningsmatchen mot Frånö sade: ”SDFF är det lag som i distriktet verkligen försöker spela fotboll, tillsammans med Kubens pojkar..”


Genrepet avklarat!

Gårdagskvällens genrep inför Seriestarten på torsdag borta mot Heffnersklubban hade två ansikten. Vi kan nog dela in träningsmatchen mot Sund IF 2 i två delar.

Den första delen varade i ca 60 min och den andra i ca 30 min. Den första delen var SDFFs match ganska klart. Vi spelade oss till chanser och vi spelade vårt vägvinnande spel präglat av mod, där vi lät bollen gå mellan spelare och lagdelar. En sådan fotboll som vi vill stå för. Under denna period (första halvlek och 15 min in i andra) skapade inte Sund en riktig målchans!

Samtidigt fick vi själva utdelning då Emma Agorelius två gånger om i första halvlek kunde trycka in bollen när hon kom i andra vågen i straffområdet. Dessutom hade vi några riktigt farliga frisparkar samt en boll i stolpen, när Julia Wikner direkt på hörna träffade stolpen. Under denna period så gladde tjejerna oss på bänken! Dessutom gjorde de tre tjejerna från Div 4 som gästspelade hos oss riktigt bra ifrån sig. Ellen, Frida och Sara - kanonbra jobbat, vi kommer nog att se mer av er framöver.

MEN sen var det som att all luft gick ur våra tjejer. Sund tog över matchen mer eller mindre totalt. När de dessutom fick utdelning i slutet av matchen så växte de rejält och tryckte tillbaka oss i sin jakt på kvitteringen. Och så långt borta var de inte heller. Man brukar säga att ett dåligt genrep ger en bra premiär. Och vi får hoppas att den devisen fortfarande gäller... För det såg INTE bra ut den sista delen av andra halvlek.

Nu ska vi inte dra för stora växlar på detta. För så länge vi orkade hålla koncentrationen uppe och vågar spela "vårt" spel så är vi ett riktigt bra lag. Inget snack om saken.

Om vi ska titta på det som var bra, så måste jag nämna samarbetet mellan Jullan och Linnéa Olby i backlinjen. Linnéa har alltid sagt att hon känner sig utsatt i positionen som mittback och hellre spelar ytterback. Men jag och Örjan har envisats med att inför denna säsong spela in henne som mittback, då vi anser att hon är det perfekta komplementet till vårt ankare Jullan. Detta då hon läser spelet föredömligt och därmed ofta är rätt placerad. Sedan har hon en tillgång till som är ovärdelig, och det är att hon är mycket duktig på huvudet och har spänsten (här får vi kanske tacka alla timmar på gymnastikgolvet). Bra jobbat Lelle!

Backlinjen ja, så länge Jullan kunde vara med så höll hon ihop sin backlinje perfekt. Och som jag sa tidigare så skapade inte Sund en riktig målchans under de första 60 min. Nej, med Jullan på plan så känner vi oss trygga! Sedan har vi Louise som bara växer och växer i mina ögon. Vilken fantastisk vänsterback! Lollo besitter ett krigarhjärta som hon balanserar med moget avvägande när hon skall kliva på och när hon skall styra bort en motståndare. Lollo är nog seriens i särklass bästa vänsterbreddare! På andra sidan (högerback) hade vi Malin Lundberg. Tänk att hon har haft en hel säsong förstörd (precis som Lollo) när hon bröt foten... Makalöst att komma tillbaka och våga spela så aggresivt efter denna olycka. Suvve Korven!

Övriga lagdelar gjorde oxå en strålande första halvlek och halva andra halvlek, precis som övriga laget. Men idag hade jag ögonen på backlinjen då vi har pratat mycket om att vi ska utveckla vår defensiv.

Så om jag ska summera vårsäsongen så är jag mer än nöjd med hur laget börjar ta form och hur vi har utvecklat detaljer i spelet som gör att vi har blivit riktigt svårslagna, samtidigt som vi oxå anfaller frejdigt. Vi skapar många chanser och när vi börjar sätta dit bollarna så kommer det här att bli kanon!

Vi har spelat 6 träningsmatcher och varit med i 3 cuper under vintern och våren. Träningsmatcherna började med drabbningen mot Hudik och där gjorde vi en synnerligen blek insats. Och efter det började Örjan och jag vårt arbete med att försöka få till defensiven, som varit vår prioritet inför seriestarten. Snacka om att det blivit en rejäl förbättring! Titta bara på resultaten och insläppta mål under träningsmatcherna:

11-03-13 Team Hudik U-lag - SDFF Div 3 8 - 1
11-03-20 SDFF Div 3 - IFK Timrå 2 1 - 0
11-04-02 BIK - SDFF Div 3 1 - 2
11-04-10 SDFF Div 3 - Frånö 6 - 0
11-04-14 SDFF Div 3 - SDFF Div 4 3 - 0  
11-05-01 SDFF Div 3 - Sund IF 2 - 1

Om vi till detta lägger vårcupen nu i april:

11-04-16 Älandsbro AIK - SDFF 2 0 - 5
11-04-16 SDFF 2 - Söråkers FF 1 - 1
11-04-17 Härnösand SK - SDFF 2 0 - 2
11-04-17 SDFF 2 - BIK 2 - 3

Summa sumarum: 9 spelade matcher (om vi bortser från Hudikmatchen) 24 gjorda mål och bara 6 insläppta. 7 segrar, 1 oavgjord och 1 förlust.

Det måste väl ändå anses som ett bra facit! Precis enligt plan att vi skulle täta till bakåt - men ändå våga spela med mycket folk i anfallen.

Reflektion: Något många glömmer som är och tittar på våra matcher är att det spel vi spelar när vi spelar tillbaka på rättvända spelare (ofta back) och därigenom inte anfaller hela tiden, utan prioriterar att äga bollen inom laget - är en stor anledning till att vi släpper in så få mål. Detta av två anledningar: 1. Så länge som vi har bollen inom laget så kan inte motståndarna göra mål (så enkelt är det) och 2. våra motståndare får jobba oerhört hårt för att jaga boll, vilket sliter... Så nästa gång du är och tittar på en av våra matcher - uppmuntra tjejernas strävan att behålla bollen inom laget och kritisera inte dem för att spela tillbaka istället för att hela tiden spela framåt...

På torsdag väntar alltså seriepremiären - Underbart att äntligen vara igång igen! Och jag tror MYCKET på detta lag och dessa underbara tjejer!!!!

Så kom gärna och titta och heja fram våra krigare!


till sist 1: Örjan är en fantastisk tränare. Hoppas att ni inser vilken tillgång vi har i vårt lag!

till sist 2. Kicki och Anders! Ni är mina hjältar!!!! När ni inte är med så fattar man hur mycket ni gör och hur mycket ni betyder för oss. Bara en sån sak som att snyta sig...vilket tjejerna har fått fnatt att göra...och ingen Kicki är där.... Hmmm

till sist 3: Sund överraskade mig med en mycket bättre fotboll än jag trodde! Det är absolut inget stryklag i serien i år. Bra jobbat med tjejerna Kennet och Kent!

RSS 2.0