4-2-4 eller?

Då står vi inför den avgörande matchen i ungdomsserien div 1. Det som kittlar lite extra denna säsong är tre saker:

1. Det är troligtvis den sista matchen med gänget... Efter denna säsong kommer vi att kliva upp i divisionsspel för damer, och då kommer det oundvikligen bli under andra former. Vissa spelare kommer nog att få chansen i div 3 medans andra kommer att spela i div 4. Så en seger nu skulle verkligen bli kronan på verket! För jag unnar verkligen våra underbara tjejer att få avsluta med serieseger!!!

2. Det är första året som en buckla kommer att delas ut till vinnaren av div 1. Härligt om det blev Amanda som fick höja den som kapten. Det skulle smaka mumma om vi var först ut att få en inteckning i denna buckla!!!

3. Jag kanske är partisk, men jag tycker att vi är det lag som verkligen försökt spela "riktig" fotboll. Om man tittar lite på våra motståndare under säsongen så är det endast Alnö som också försökt fostra sina tjejer till fotbollsspelare, med allt vad det innebär. Med andra ord var det kanske inte så konstigt att vi fick se en så välspelad match på Norrporten Arena förra tisdagen. Två lag som försökte spela "totalfotboll" - Med vårat lag som det bättre...

Hur ser jag då på Selånger?

Jo, under Micke H:s ledning är det en mycket svår motståndare. Inte annat att säga än att deras förkärlek för låååånga bollar på forwards är ett mycket effektivt sätt att spela fotboll. Och ser man endast kortsiktigt är det nog den absolut effektivaste fotbollen. Men jag har alltid förespråkat en fotboll där alla spelare på planen skall bidra och vara en del av spelet. Och därför tycker jag också att det är tråkigt att man inte från början lär spelarna en fotboll som utbildar dem till "riktiga" spelare.

Sen vet vi ju att spelidén för detta Selånger är att spela med en riktigt duktig libero som hela tiden lyfter bollarna över mittfältet till snabba forwards. Så långt från "totalfotboll" man kan komma. Här ser man en klar skillnad på våra lag, där vi under säsongen har övergett libero-spel för ett zon-försvar, där alla backarna skall bidra i spelet på ett annat sätt. Det är min fulla övertygelse att zon-försvar är nuet och framtiden. Det är bara att titta på de stora laget, både landslag och klubblag, där INGET spelar med libero...

Denna gamla engelsk-norska(!) fotboll där man hela tiden slår långa bollar på forwards är som jag nämnt tidigare effektivt, men så himla tråkig fotboll... Och när Alnö mötte Selånger valde de efter första halvlek att spela 4-2-4... Alnö-tränaren Marcus sa till mig att det var ingen mening att ha 4 spelare på mitten...

Hur ska vi då spela?

Jag tror att vi är ett bättre lag än Alnö och jag tror att vi kan spela "vår" fotboll där alla ska ta ansvar och delta i spelet. Vi ska våga anfalla med ytterbackar! Vi ska våga lägga tillbaka bollen på rättvänd spelare! Vi ska våga komma med fart på båda kanterna! Vi ska våga fylla på när vi närmar oss offensiva straffområdet.

Det som kommer att avgöra är nog att vi utnyttjar de fria ytor som uppstår bredvid deras libero. Där ska vi komma med fart. Då kommer Selånger att få svårt att försvara sig.

Sen skulle man teoretiskt kunna punkta deras libero!?!?! En kanske vansinnig taktik, men det skulle förbrylla motståndarna. Hmmm, vi får ta en funderare på det. För om vi punktade deras libero, som faktiskt är deras största anfallsvapen, då hon är den som startar alla anfall med sitt långtjongande, skulle Selånger få svårt att få upp bollarna till forwards...  Intressant, eller hur?

Hur kommer det att sluta?

3-1 till oss! Lelle gör två mål och Katja gör ett mål.

Nu vet ni!


4-4-1-1  där en punktar Hanna (deras libero)...  det ni!!!!

Vad kan vi påverka inför en match?

Annica sa innan kvällens match: "Idag tänker jag ha ett par svarta sportbyxor, för när jag har de blå jeansen då förlorar ni eller spelar oavgjort..." På det svarade jag bara att det är trams att tro att en person kan avgöra matcher som berör 35 spelare och ledare. Hon svarade då: "Du ska få se..."

Skrock är enligt Wikipedia: "Med skrock avses osofistikerade former av vidskepelse, föreställningar om att vissa vardagliga händelser kan ha övernaturlig effekt."

Med andra ord tror Annica att hennes val av kläder inför en match har en "övernaturlig effekt".

Så hjälpte hennes klädesval SDFF under kvällens match? Döm själv...





SDFF - Alnö


En match som betydde oerhört mycket för båda lagen. Vid oavgjort eller vid Alnö-vinst skulle Alnö ha kvar chansen till seriesegern. Men vid en seger för vårt älskade SDFF skulle vi ha saken i egna händer inför sista matchen borta mot Selånger.

Matchen började med ett taggat SDFF som kollektivt bestämt sig för att det här var "våran" match. Och som dessa tjejer spelade fotboll!!! Jag ska tala om direkt vad jag som ledare på bänken kände... Jag kände en värme och en inre glädje över att få se en sån fantastisk fotboll som jag fick bevittna i kväll på Norrportens Arena. Den värmen och den inre glädjen kommer av att tjejerna spelar en fotboll som enligt mig är unik i ungdomsleden i Medelpad. En "total fotboll" som även Barcelona fans (ja, jag kanske tar i lite, men...) skulle njuta av. Vi fick se ett välutbildat fotbollslag som utförde en PERFEKT genomförd match. Från Nollan i mål till våra forwards. Och om jag hade varit Alnöledare skulle jag mer glädja mig över att det kan spelas sådan fotboll bland 15 åringar istället för att gräma mig för förlusten.

Ja för förlust blev det för gästerna. Och de ska vara glada att den inte blev större!

Åter till matchen. Lelle ger oss det befriande målet genom en genomspringning. Hon är så cool i de där situationerna när hon kommer i 360 km/h och trycker in bollen i sitt obligatoriska hörn! Det målet betydde så mycket eftersom vi fick utdelning på det uppoffrande och dominerande spel vi hade från första sekund. Och för att få en siffra på hur överlägset vi spelade kan jag nämna att Alnö fick sin första chans efter 38 (TRETTIOÅTTA) minuter. Det kan man kalla dominans!

I pausen sade vi att vi bara gjort halva jobbet. Att det återstod 40 jobbiga minuter av matchen. Vi kom oxå överens om att vi skulle kämpa ännu mer (om det nu går...) och försöka säkra försvaret. För vi visste att Alnö skulle fylla på med offensiv kraft!

I andra fortsatte vi att dominera spelet, men Alnö började sakta men säkert äta sig in i matchen. Och de gjorde det enda rätta när de flyttade in sina bästa spelare på mitten för att försöka vinna kampen där. Under första hade ju vårt mittfält ägt spelet. Och denna manöver gjorde oxå att de nu vann lite fler bollar på mitten. Men trots det var det aldrig riktigt farligt bakåt. Återigen kan jag konstatera att det försvarsspel vi har byggt för under säsongen med utpräglat zoon-försvar nu verkligen ger frukt. Defensivt gör vi det klockrent!
Vi saknade verkligen inte chanser framåt. Och gästernas målvakt ska ha en stor eloge för hon höll kvar dem i matchen med än den ena, och än den andra klassräddningen.
Det är oxå kul att se hur farliga vi är på hörnor, som Hanna slår fantastiskt bra. Snart "knoppar" vi in den!

Matchen slutade 1-0 och i och med det har vi nu avgörandet i helt egna händer inför avslutningsmatchen mot Selånger nästa tisdag! Det roliga är att det är en ren final då inget annat lag nu kan ta hem seriesegern. KUL!

Inför den matchen kommer jag att ha ett inlägg redan under helgen för att analysera hur vi ska spela. En liten Benitez talks...

-------------------


När det gäller Anton From, som var domare i kvällen drabbning vill jag bara säga: "Den bästa domaren i serien".  Han gör återigen en fläckfri insats där han inte favoriserar något lag, utan låter spelet fortgå utan störande avblåsningar. Det som karaktiserar en riktigt bra domare är en som inte märks, en som låter spelarna spela fysiskt och där ändå ingen ifrågasätter hans/hennes beslut. Helt enkelt den bäste domaren i serien!!!

-------------------


John Terry

Chelseas backterrier är om inte värst så åtminstone mest kvantitativ i konstarten vidskipligheter. ”Jag har nog minst 50 vidskepliga ritualer som jag går genom innan match”, sa Terry nyligen till tidningen Telegraph. Punkterna som måste stämma innan match inkluderar: Terry kräver alltid att sitta på samma plats i spelarbussen. Åker han bil till hemmamatch ska den parkeras i samma ruta i garaget under Stamford Bridge. Sedan tio år har han samma benskydd, ett lyckopar han fått av Frank Lampard efter att ha blivit av med det par som han haft i lika många år innan. Nämnda benskydd ska tejpas exakt tre varv med en viss sorts tejp. Och inte minst viktigt: Terry ska lyssna på en viss CD med Usher innan varje match. Man kan fråga sig vad han lyssnade på innan straffsparken mot Manchester United i finalen av Champions League 2008.

Pelé

Efter en match på 1960-talet gav han bort sin tröja, I nästa match upplevde han hur han tappat formen. Pelé bad då en vän spåra tröjan. När Pelé fick sin favorittröja återvände målskyttet omedelbart. Vad vännen avslöjade först långt senare var att det var exakt samma tröja som Pelé burit i matcherna då han tyckte sig oförmögen att göra mål.

Laurent Blanc

Vid VM 1998 var Frankrikes landslag en karikatyr av en vidskeplig fotbollstrupp. Man följde en hel serie ritaualer. Spelarna hade ständigt samma platser i spelarbussen. Gloria Gaynors ”I Will Survive” spelades på hög volym innan varje match. Mest famöst: lagkapten Laurent Blanc kysste inför varje match den blankrakade skallen på målvakten Fabien Barthez. Resultatet? ”Les Bleus” gick hela vägen och vann.

------------------

Har jag själv något vidskepligt för mig innan vårt lags matcher, kanske ni undrar? Nej....eller jo, jag måste duscha precis innan match. De gånger jag inte gjort det så har det slutat...illa...

Hur var det nu med Annicas jeans? Jo, hon valde de svarta sportbyxorna...hon unnade ju oss en seger... Tack älskling!!!

------------------


Till sist 1:  Nu ska jag bara sitta och njuta av att ha förmånen att få leda dessa underbara fotbollstjejer!!!

Till sist 2:  Vår fotbollstokiga familj var på match i går oxå. Vi var och såg IFK Timrå spela oavgjort mot Kovland i div 4. Kul att Timrå kunde skaka om topplaget Kovland. Jag tyckte att Timrå var en aning närmre segern. 2-2 slutade matchen.

Till sist 3:  Ni är välkomna att skriva inlägg och berätta om hur ni "hjälper" laget inför match med hjälp av vidskeplighet...


På tisdag avgörs det!!!!  

Preaterea censeo Cartagine esse delendam

-För övrigt anser jag att Kartago (läs Selånger) bör förstöras-

Skandal, skandal....domarskandal....

Kanske en lite hård rubrik?!!!  Men, det är precis så man känner just nu. Och då menar jag inte resultatet i kvällens match mellan Stöde och SDFF i div 1 - Ungdom.

Nej, jag tänker på hur denne man(?) Tommy Duvdahl för det första blåste sönder matchen. Såååå mååånga avblåsningar vid så gott som alla närkamper. Och för det andra hur orättvist han dömde, där det inte kan ha undgått någon hur färgad domaren var. Till och med när våra tjejer blev nergjord bakifrån, hände det allt som oftast, att vi fick frispark dömd MOT oss...  Och för det tredje, då han peppade och manade på Stöde-tjejerna under matchen!!!  Opartisk???  Skulle inte tro det....

Jag ska dock klargöra direkt att ingen skugga skall falla på motståndartjejerna som följde sin matchplan på ett alldeles utmärkt sätt. Det var oxå kul att se hur engagerade de var och hur mycket de slet för segern. Sen kan jag ha åsikter om deras ledare, där en av dem fungerade som linjedomare, och samtidigt skrek ut order åt sina tjejer. Dessutom alldeles bredvid vårt avbytarbås... Hmmm, inte snyggt!

För att återgå till kvällens rättskipare, så kan jag bara nämna några mycket tveksamma incidenter: Innan match kom han fram till oss ledare i SDFF och frågade om våra tjejer visste hur man får tackla och inte. Han nämnde då att de andra lagen som varit på besök i Stöde inte visste hur en regelrätt tackling går till... Jag vet nu i efterhand inte heller om herr Duvdahl själv vet vad man får och inte får, för en sämre insats när det gäller dömande av närkampsspel HAR JAG ALDRIG VARIT MED OM!!!

Sedan hade han en förkärlek att låta spelet fortgå vid ett regelbrott när fördel av bollen fanns. Så långt så gott, för det är ju alldeles perfekt tänkt. MEN, detta gällde endast när Stöde hade fördel av bollen.... När han upptäckte att vi fick ett friläge av samma anledning, då MÅSTE han helt enkelt blåsa för frispark åt oss. Mycket dåligt!!! Sedan var han snabb att konstatera att han nog blåst för tidigt... skulle tro det....

Kanske inte så konstigt att han "gömde" sig i omklädningsrummet direkt efter matchen.... Vi fick leta upp honom för att kunna skriva under matchprotokollet efter matchen....

Att våra tjejer och ledare (ex stöde-bon Andreas undantagen...hehe) undvek att tacka honom efter matchen, förstår jag till fullo.


Matchen då?

Jo, det ska sägas direkt att våra tjejer inte var kalla nog att nonchalera den urusla domaren och hans uppenbara favorisering. Och det är något de MÅSTE lära sig! Detta fenomen kommer de att stöta på många gånger i sitt idrottutövande. Sen kan man förstå frustrationen mitt under matchen när det är så uppenbart att man blir bortdömd gång efter annan. Vi får nog ha ett snack inom gruppen om detta, så att vi i alla fall mentalt förbereder oss för detta till nästa gång...

Nu är det ändå så att Stöde vann fullt rättvist enligt mig, då de ville mer och lyckades låta bli att påverkas av domaren (kanske inte så konstigt då de hade enorm fördel av honom). Vi började dock bäst och de första 10 minuterna styrde vi spelet och skapade några halvchanser. Men ju längre tiden gick så kom Stöde in i matchen och började sakta men säkert ta över föreställningen. Sedan tycker jag att resten av matchen var Stödes där de aggresivt och beslutsamt förde spelet. Målet kom på en frisspark som mycket skickligt lades direkt i mål. Där kunde Nollan inte göra mycket. Ingen skugga skall falla på henne.

Nej, den här matchen är jag för upprörd för att kommentera vidare. 1-0 skrevs slutsiffrorna till. Det är bara att lyfta på hatten och säga: Grattis Stöde och Domaren!

...................

Nej, över till något trevligare: Igår hade vi återigen 4 tjejer med i div 4 dam när de gästade Torpshammar. Emma, Amanda J, Frida och Hanna. Återigen visade de att de håller en mycket hög nivå, då de alla fyra går in och gör felfria insatser. Vilka kloka spelare! Ett extra plus till Emma som gör en fenomenal insats som innerback samt till Frida som kliver in och stänger till högerkanten som ytterback! Sen är det bara att erkänna: Amanda J och Hanna har tagit ett kliv under hösten, då de så gott som är ordinarie i div 4 och som gör varsit mål (igen).

...................

Nu återstår det två matcher för vårt lag i nuvarande form. Vi har Alnö hemma på IP (det ni!!) på tisdag. Och sedan möter vi Selånger på bortaplan tisdagen därefter. Förrutsättningen är att om vi vinner de två matcherna vinner vi oxå serien. Så vi har fortfarande allt i våra egna händer, vilket känns skönt. Dessutom slipper vi herr Duvdahl som domare (ursäkta, men jag kunde inte låta bli).

Tyvärr är det nog oxå de sista matcherna som tjejerna spelar ihop som lag. Nästa säsong kliver vi in i damfotbollens underbara värld... Och då kommer det med största sannolikhet bli i nya konstallationer. Några kommer säkert ta plats i div 3 laget och några i div 4 laget. Det är som Peter brukar säga: Alla spelare, inklusive de som nu spelar i div 3 och 4 kommer att blandas in i en stor kortlek, som sedan kommer att läggas delas i flera högar. Därför unnar jag verkligen våra underbara tjejer seriesegern i år. Och jag lovar att vi kommer att göra allt vi kan för att stå där som mästare!!!

..................

Till sist 1:  Jag längtar till matchen mot Alnö. Då ska de få sota för dagens förlust!

Till sist 2:  "Män som hatar kvinnor" är verkligen en riktigt bra svensk film. Nu har jag sett den både på bio och två ggr på dvd. Och jag kan inte sluta imponeras av skådespelarna och filmen i sin helhet. Att den dessutom är så pass trogen boken gör det ännu bättre!

Till sist 3:  Läs Annica blogg om ni gillar mat!  mammatorn.blogg.se

Till sist 4:  Oj, det blev fyra stycken "till sist" den här gången... Men jag vill bara säga att jag tycker att Sandra Eriksson från SDFF F95 ska spela i "vårt lag" alltså div 4 dam, nästa säsong! Hon har så mycket fotboll i sig och bör spela i en tuffare miljö!!!

Skandal, skandal....domarskandal....

0-0...tråkig match?

Många gånger har man hört att 0-0 matcher i fotboll är det tråkigaste som finns. Men det finns även spännande sådana. Vår match på måndagen var en sådan. Där det verkligen bjöds på målchanser, framförallt i andra halvlek. Och i alla fall på avbytarbänken var spänningen olidlig på slutet av matchen, då vi gick för segern!

Men ibland blir inte resultatet som man önskar.

Matchen bjöd på ett spel mellan två försvarsstarka lag som inte var beredd på att bjuda på många chanser.

Vi hade innan matchen talat om att fortsätta på den inslagna vägen (Söråkersmatchen) med fysiskt och tufft närkampsspel. Nu visade sig Lucksta också spela väldigt fysiskt (vilket vi var medvetna om att de skulle) och därför präglades matchen av hårt närkampsspel och vi får väl konstatera att även där var det dött skägg.

Första halvlek präglades av ett ställningskrig och ingen av lagen tog tag i taktpinnen. Det kändes från bänken som att det var två jämna lag som inte fick ut sitt spel då lagen kände på varandra under 40 minuter. Visst dök det upp chanser åt båda håll, men riktigt farligt blev det aldrig, förutom på några hörnor där vi återigen var nära att få sätta dit den med huvudet. Vill oxå nämna att det var mycket fina hörnor som Hanna slog. Då vi inte hade ordinarie mittfältsparet att tillgå, hade vi blivit tvugna att stuva om i laget och det bidrog till att vi inte hittade vårt eget patenterade spel. Men tjejerna ville verkligen och offerviljan kan vi inte klaga på...

I paus bestämde vi oss för att försöka öka intensiteten ytterligare genom att varje spelare skulle försöka ta i lite till och våga hålla i bollen istället för att bara försöka bli av med den. Och andra halvlek började så som vi är vana att se denna upplaga av SDFF. Vi började nu ta tag i spelet och under stora delar av halvleken var det vi som låg på för ett ledningsmål. Och vi vaskade fram den ena efter den andra chansen där vi flera gånger var ytterst nära att få lädret i nät. Men ska sanningen fram så hade Lucksta ett mycket kompakt försvar som skickligt slog bort bollarna framför mål.

På det hela taget var nog ett oavgjort resultat ganska rättvist då även Lucksta hade några riktigt farliga lägen under andra halvlek. Det är tydligt att dessa tjejer inte viker ner sig i första taget. Och det är kanske inte så konstigt då flera av dem dubblerar (ja, där får man det...) genom att även spela i div 3.

-------------------

Denna del av bloggen är för Mats som efterlyst "Benitez talks" inför match.

Ikväll åkte jag och Annica till Älvvallen för att se våra kommande motståndare Stöde när de gästade IFK Timrå. Och jag erkänner: Jag försökte bilda mig en uppfattning om detta unga Stöde-lag inför nästa veckas kamp.

Vi fick se en riktigt dålig match mellan två liknande lag, där de allt som oftast slog höjdbollar mot forwards som försökte springa sig fri. Ingen av lagen byggde sitt spel genom mittfältet. Därför blev det oxå en trist match med idel låååångbollar.

Trots det finns det vissa saker som är bra att veta inför tisdagen. Stöde spelar med en utpräglad Libero (nr 8) som ligger väldigt lågt. Det medför att det finns stora ytor ute på kanterna som vi ska försöka utnyttja med våra snabba yttrar och forwards. Vi kommer att försöka hitta passningar ut i dessa zoner där både yttrar men framförallt forwards måste söka sig. Då kan det bli en riktigt rolig match för vår del.

Anfallsmässigt så spelar de med långbollar till ett par MYCKET snabba forwards som ideligen kommer som skjutna ur kanoner. Framför allt så imponerar deras nummer 6 "Frida" som är både tuff och oerhört snabb. Hon vill gärna ta löpningar förbi vänster ytterback för att sedan söka sig ner mot kortlinjen och där slå inlägg mot mötande spelare. Detta måste vi sätta stopp för. Och min plan är klar hur vi ska försöka hantera denna speedkula. MEN det tänker jag inte avslöja här och nu..... hihihi.....

Jag tror att nyckeln till seger på tisdag är att vi försöker spela vårt spel där vi utnyttjar våra spelfördelare som sedan kan söka yttrar och forwards på den fria ytan, som jag nämner här ovan. Sedan gäller det att vi fyller på i boxen när lägena ges. För chanser kommer vi då att få. Ett eller ett par tidiga ledningsmål skulle också sitta fint, då Stöde uppträdde lite förvirrat efter att IFK Timrå tagit ledningen.

Sedan har jag lite frågetecken på deras kondition, som kändes lite si så där under andra delen av andra halvlek. Där har vi nog ytterligare ett övertag.

Hur matchen slutade?  Jo, oavgjort 1-1 efter att Stöde kvitterat i 78:e minuten på ett snyggt långskott.

Är du nöjd nu Mats?

-----------------

Under matchen på Älvvallen fick jag en rolig nyhet av en nära vän. Jag hoppas att det blir så!!! Nyfiken? Nja, ni får nog hålla er till tåls när det gäller detta. När allt är "klart" kommer jag att återkomma i ärendet!


-----------------

När det gäller den diskussion som varit angående att vi lånat ut vissa spelare till div 3/4 laget tänker jag av förklarliga skäl inte gå in på något närmare. Men jag tycker att vi ska vara stolta över att vi har så välutbildade och talanfulla tjejer i vårt lag, att dessa kan gå in och ta ordinarie platser i SDFF:s damlag. Därför är det lite tråkigt när avundsjuka och missunsamhet tittar fram. Nej, se istället till tjejernas utveckling och gläds med de som lyckas. Trots allt har de ju öppnat dörren för fler i vårt lag!

-----------------

Till sist 1: Jag längtar redan till tisdagens match mot Stöde. Och hoppas att så många som möjligt kan närvara på träningarna under veckan så vi kan förbereda oss taktiskt för den drabbningen.

Till sist 2: Jätteroligt att vi startat ett samarbete med 95:orna då de kommer att låna en målvakt av oss på deras seriematcher. På så sätt får både Magda och Nollan en match var i veckan. De kommer att alternera mellan vårt och deras lag vecka till vecka.

Till sist 3: Såg ytterligare en bra rulle härom kvällen. The Electric Mist med Tommy Lee Jones. En film som handlar om en alkoliserad kommisarie i södern, som får ett antal mord på unga tjejer på sitt bord. Han slåss med sitt inre och minnen från ungdomen. Samtidigt måste han gå hårt fram för att lyckas lösa morden. Klart sevärd! Jag är nämligen svag för sådana filmer som går i ett lugnt tempo och där människoöden beskrivs.


0-0....ändå inte en tråkig match!!!

RSS 2.0